Nobel za medicinu
Znanost

NOBELA ZA MEDICINU DOBILA TROJICA ZNANSTVENIKA

Američki znanstvenici William Kaelin i Gregg Semenza te Britanac Peter Ratcliffe ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagradu za fiziologiju ili medicinu za 2019., za istraživanja o prilagodbi stanica na promjenjivu opskrbu kisikom, što omogućuje borbu protiv raka i anemije, priopćilo je u ponedjeljak švedsko tijelo koje dodjeljuje nagrade.

“Saznanja ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade otkrila su nam mehanizam djelovanja jednog od temeljnih životnih procesa prilagodbe. Osnovna značajka kisika poznata nam je već stoljećima, no postupak prilagodbe stanica promjenama razine kisika još uvijek je nepoznanica” stoji u priopćenju Nobelove skupštine Švedskoga instituta Karolinska.

Dobitnici će među sobom podijeliti nagradu u iznosu od devet milijuna švedskih kruna ili nešto više od šest milijuna kuna. Medicina je prva Nobelova nagrada koja se dodjeljuje svake godine u Stockholmu. U idućim danima bit će proglašeni dobitnici ostalih Nobelovih nagrada. U utorak će se proglasiti Nobel za fiziku, u srijedu za kemiju, a u četvrtak za književnost. U petak će biti poznat dobitnik nagrade za mir, prenosi Hina.

Izvor: Bljesak Info

Facebook Komentari

Glas Posavine

Glas Posavine je novi informativni portal koji daje drugačiji pogled na određene teme.