Nužne izmjene Izbornog zakona kako bi se zaštitila jednakopravnost konstitutivnih naroda
BiH

Nužne izmjene Izbornog zakona BiH

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić i predsjedatelj Doma naroda PSBiH Dragan Čović održali su u Misiji BiH pri Europskoj uniji (EU) sastanak s stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za zapadni Balkan i zastupnikom u Europskom parlamentu Toninom Piculom.

Razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji, europskoj BiH, kao i o prioritetima i mogućnostima koje BiH može iskoristiti tijekom hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU.

Picula je rekao da je europska perspektiva Bosne i Hercegovine izvjesna, ali da su reforme koje zemlja treba realizirati obvezujuće. Rekao je da rad na realizaciji europskih projekata i politika proširenja moraju biti realizirani uporedno.

Zvizdić je rekao da je kandidatski status zajednički interes, a da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti za cjelokupnu regiju, te naglasio da je, zbog očuvanja mira, dugoročne stabilnosti i ekonomskog prosperiteta BiH, ali i cijelu regiju, neophodno dobivanje kandidatskog statusa.

Čović je naglasio je da za Bosnu i Hercegovinu ne postoji alternativa članstvu u EU, ističući značaj reformskih procesa za poticanje razvojnih prilika i socio-ekonomski razvoj na dobrobit žitelja BiH.

Komentirajući pozitivni razvoj uspostave Vijeća ministara BiH, istaknuo je i nužnost izmjene Izbornog zakona BiH koji će omogućiti zaštitu jednakopravnosti konstitutivnih naroda i održavanje izbora u Mostaru. Kazao je kako se politička suradnja mora temeljiti na međusobnom uvažavanju predstavnika konstitutivnih naroda i na zajedničkoj aspiraciji pridruživanja EU.

Picula, Zvizdić i Čović su izrazili potpunu opredijeljenost za članstvo BiH u EU, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Izvor 

Facebook Komentari