NVO "POSAVINA BEZ MINA" FOKUSIRALA SE I NA AKTIVNOSTI KOJE SE ODNOSE NA "ZELENI BIZNIS"
Brčko

NVO “POSAVINA BEZ MINA” FOKUSIRALA SE I NA AKTIVNOSTI KOJE SE ODNOSE NA “ZELENI BIZNIS”

Nevladina organizacija “Posavina bez mina” aktivno provodi određene protuminske aktivnosti ali isto tako provodi aktivnosti koje se odnose na upravljanje deminiranim zemljištem.

Predsjednica udruženja, Svjetlana Pavlović, istakla je da je svrha da se deminirano područje unaprijedi za proizvodnju ekološke, zdrave hrane, što zajedno s obnovljivim izvorima energije čini “Zeleni biznis”.

-Sve svoje snage smo u posljednje vrijeme fokusirali na te aktivnosti a nedavno smo imali i zanimljiv projekt, gdje smo vodenicu u Boderištu opremili hibridnim sustavom el. energije. Planirano je da se ta energija koristi za navodnjavanje poljoprivrednih površina u blizini. 

Naglasila je da je u posljednje vrijeme sve manje novca za te aktivnosti, ističući da, samo zahvaljujući godišnjem grantu Vlade Brčko distrikta, uspiju obnoviti znakove na površinama koje nisu deminirane.

– U ovom trenutku završavamo proceduru započinjanja radova u Donjem Rahiću, gdje treba da se obnove znakovi. Tamo ima dosta miniranog zemljišta i dosta je dalekovoda i  infrastrukture tako da je opasno. Imali smo sreću da u Brčko distriktu zadnjih godina nije bilo stradanja, međutim to se nikad ne zna, dok se zemljište ne diminira neće biti sigurno. 

Istakla je da je ova nevladina organizacija zaiteresirana da se donese Zakon o profesionalnoj rehabititaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, gdje će sve učiniti da sljedeće godine imaju projekte da se on što brže usvoji i implementira a drugi je Zakon o obnovljivim izvorima.

-Oba zakona su entiteti usvojili i obvezujući su za cijelu BiH. Pokušavamo da uradimo niz malih projekata iz oblasti obnovljivih izvora a sada planiramo i rad u školama kako bi povćali nivo znanja stanovništva. 

Na kraju je podsjetila sve građane da ne zaborave da opasnost od mina još uvijek postoji.

Izvor: radiobrcko

Facebook Komentari