OD POSAVINE, SREDIŠNJE BOSNE I HERCEGOVINE HRVATI U BIH ODAJU POČAST ŽRTVI VUKOVARA
BiH

OD POSAVINE, SREDIŠNJE BOSNE I HERCEGOVINE HRVATI U BIH ODAJU POČAST ŽRTVI VUKOVARA

Hrvati u BiH simboličnim paljenjima svijeća kod spomen – obilježja hrvatskim braniteljima u brojnim gradovima obilježavaju 28. obljetnicu pada Grada – heroja – Vukovara, ali se i prisjećaju 28. godišnjice osnutka Hrvatske zajednice – Herceg – Bosne, čije je osnivanje bilo odgovor na srbijansku agresiju na BiH i hrvatski narod.

Hrvati u BiH simboličnim paljenjima svijeća kod spomen – obilježja hrvatskim braniteljima u brojnim gradovima obilježavaju 28. obljetnicu pada Grada – heroja – Vukovara, ali se i prisjećaju 28. godišnjice osnutka Hrvatske zajednice – Herceg – Bosne, čije je osnivanje bilo odgovor na srbijansku agresiju na BiH i hrvatski narod.

Plameni svijeća za Vukovar večeras će gorjeti u Posavini, Hercegovini, Središnjoj Bosni – svim gradovima i općinama u BiH gdje Hrvati žive.

Posavina, Tuzla, Živinice, Brčko prisjećaju se žrtve Vukovara 

U Orašju će svijeće za Vukovar biti upaljene od 17 sati ispred Središnjeg spomen-obilježja poginulim braniteljima “106. brigade HVO-a”, a u Domaljevcu – Šamcu i Odžaku od 16 i 18 sati.

Također, u Domaljevcu će svijeće biti upaljene i duž prometnice M – 14.2., odnosno, u dužini od preko 5 kilometara.

Večeras će i Hrvati Tuzle i Živinica odati počast žrtvi Vukovara, ali i svih žrtva Domovinskog rata. Paljenje svijeća, odnosno, “Večer sjećanja” je u 18 sati na spomeniku poginulim braniteljima HVO-a u Husinom i u Živinicama, kod spomenika poginulim pripadnicima “Živiničkih sokolova”.

U Brčkom će se svijeće paliti od 16 sati ispred spomenika poginulim braniteljima “108. brigade HVO-a” Brčko.

U Mostaru će svijeće za Vukovar biti upaljene od 19 sati na Trgu Žrtava Domovinskog rata ispred HD HS Kosača. Sutra će, pak, biti održana i sveta misa zadušnica u mostarskoj katedrali, a nakon čega je i mimohod do Vukovarske ulice, gdje će građani, također, upaliti svijeće.

U Neumu i Čapljini kolone sjećanja 

U Ravnom koje je prva žrtva srbijanske agresije na BiH, svijeće za Vukovar, bit će upaljene od 18 sati ispred spomenika braniteljima tog mjesta.

U Neumu je, pak, već nekoliko dana izvješen transparent na tzv. Jadranskoj magistrali “Neum za Vukovar”, a građani našeg jedinog primorskog grada pozvani su da sudjeluju u prigodnom, komemorativnom programu.

U neumskoj župnoj crkvi Gospe od zdravlja bit će služena sveta misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje u BiH i Hrvatskoj s početkom u 17 sati.  Nakon toga je i “Neumska kolona sjećanja”, procesija uz molitvu krunice od župne crkve, Vukovarskom ulicom, pa do Križa, odnosno, spomenika u Neumu gdje će, također, biti moguće upaliti svijeće.

U Čitluku, također, nakon svete mise zadušnice u 19 sati, bit će odana počast žrtvi Vukovara paljenjem svijeća i prigodnim molitvama ispred spomenika poginulim pripadnicima HVO- a.

U Stocu će se svijeće za Vukovar paliti od 18 sati na Središnjem spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima, a u Rami od  19 sati kod spomenika poginulim braniteljima Prozoru.

U Čapljini će se počast žrtvi Vukovara odati sutra u 16 sati kada počinje Kolona sjećanja od Trga kralja Tomislava, ulicama Braće Radića, Ante Starčevića , Mate Bobana do Trga hrvatske slobode. U Koloni sjećanja sudjeluju i učenici svih osnovnih i srednjih škola  i mališani iz Dječjeg vrtića “Čapljina”.

Središnja Bosna i Hercegovina prisjećaju se Grada Heroja 

U Novom Travniku će svijeće za žrtvu Vukovaru biti upaljene u 17 sati ispred spomenika poginulim pripadnicima brigade HVO-a “Stjepan Tomašević” na Trgu žrtava Domovinskog rata.

U Usori, pak, u 18 sati počinje “Večer sjećanja” na Vukovar, a odavanje počasti žrtvi Vukovara bit će ispred spomenika poginulim pripadnicima “110. brigade HVO-a Usora”.

U Kreševu će se svijeće paliti ispred spomenika poginulim pripadnicima brigade HVO-a Kreševo na Trgu fra Grge Martića od 17 sati, a u Busovači od 18 sati ispred spomenika poginulim pripadnima brigade HVO-a “Nikola Šubić Zrinjski”.

U Kiseljaku, također, od 18 sati će građani moći zapaliti svijeće ispred Središnjeg spomen- obilježja poginulim braniteljima brigade HVO-a “Josip ban Jelačić”. U Žepču će plamen svijeća gorjeti za Vukovar večeras od 17 i 30 sati ispred Središnjeg spomen-obilježja poginulim pripadnicima “111. xp brigade HVO-a Žepče”.  U Jajcu će se svijeće paliti od 17 sati ispred  Središnjeg spomen- obilježja.  U Bugojnu, također, će se Gradu – heroju odati počast paljenjem svijeća ispred spomenika poginulim braniteljima i civilima od 16 i 30  sati.

U Travniku će, pak, večeras svijeće biti zapljene duž prometnice Vitez – Travnik, kao i u naselju Potkraj iz kojeg  je oko 3 tisuće Hrvata 1992. godine protjerano  pod  najezdom JNA/VRS.

U Vitezu je paljenje svijeća sutra, 18. studenog, s početkom u 18 sati ispred Središnjeg spomen – obilježja, a brojnim će se Vitežanima u odavanju počasti u Vukovarskoj ulici pridružiti i učenici osnovnih i srednjih škola u tom gradu.

U Grudama će, također, od 19 sati građani paliti svijeće u čast žrtve Vukovara u Parku hrvatskih velikana, a u Ljubuškom od 18 sati na Trgu Dr. Franje Tuđmana. U Širokom Brijegu, pak, od 17 sati na Trgu širokobrijeških žrtva Domovinskog rata bit će odavanje počasti žrtvi Vukovara.

Iz Orašja je, podsjetimo, jučer krenula 12. Kolona sjećanja  Orašje – Vukovar. U Koloni sjećanja je 80-ak bivših pripadnika HVO-a Orašje, dragovoljaca, veterana i ratnih vojnih invalida Domovinskog rata iz Orašja i Domaljevca – Šamca. U Vukovar stižu 18. studenog gdje će se priključiti Koloni sjećanja. U Vukovar su i ove godine biciklima i pješice krenuli i Vitežani čiji se dolazak nakon nekoliko dana očekuje sutra.

Iz Brčkog je također jučer krenula Kolona  sjećanja, koju je organizirala udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brčko distrikta i Udruga Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Ravne Brčko.

Hrvatski sabor donio je 1999. godine Odluku o proglašenju 18. studenog Danom sjećanja na žrtvu Vukovara, kojom se na dostojanstven način odaje počast svim sudionicima obrane grada Vukovara – simbola slobode Republike Hrvatske.

Dnevnik.ba 

Facebook Komentari