Brčko Vijesti

Od sutra obustava nastave u Brčkom zbog koronavirusa

Vlada Brčko distrikta donijela je, u drugom nastavku 89. izvanredne sjednice, Odluku o proglašenju ugroženosti stanovnika Brčko distrikta BiH od epidemije zarazne bolesti koronavirusa (COVID-19), na osnovu koje je naloženo šefu Odjela za obrazovanje da od sutrašnjeg dana obustavi nastavu u svim osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama na području distrikta Brčko.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić rekao je nakon vanredne sjednice da je ovakva odluka donešena na osnovu odluka Svjetske zdravstvene organizacije i trendova koji su aktuelni u ostatku BiH i državama u okruženju.

„ Šef Odjela za obrazovanje će od sutrašnjeg dana obustaviti nastavu u svim osnovnim i srednjim školama kao i u visokoškolskim ustanovama. Ova mjera će trajati dok postoji opasnost od ugrožavanja stanovništva od kornavirusa, a svakih sedam dana će se raditi procjena novonastalog stanja. Krizni štab, kao i ostali članovi Vlade su zaduženi da kontinuirano rade na mjerama koje će olakšati stanovnicima život u narednim danima u smislu da se prevenira pojava i širenje virusa među stanovnicima distrikta Brčko“, istakao je Domić.

Izvanredna sjednica Vlade po ovom pitanju u stalnom je zasjedanju, a sutra 12.3.2020. godine u 8:00 časova je zakazan novi nastavak kada će biti precizirane i ostale mjere.

„ Radi se o pojačanoj dezinfekciji javnog prevoza i organizaciji javnih skupova. Šef Odjela a za javni registar će doći sa prijedlogom mjera kako bi se smanjio pritisak na šalterske sale u Vladi Brčko distrikta gdje se okuplja značajan broj ljudi kod obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Direktor Direkcije za financije će do sutra dostaviti informaciju o raspoloživim novčanim sredstvima koja se mogu koristiti za nabavku zaštitne opreme i sredstava koja će se staviti u funkciju zaštite stanovnika. Na sastancima Vlade, osim Kriznog štaba na razini Odjela za zdravstvo, ubuduće će biti nazočni i predstavnici Ureda za strance i Graničnog prijelaza. Inspektorat će pojačanim mjerama olakšati provođenje mjera koje će usvajati Krizni štab, odnosno Vlada Brčko distrikta BiH“, naveo je Domić.

Dogradonačelnik je rekao da u Brčkom nema potvrđenih slučaja zaraženih koronavirusom i istaknuo da mjere koje su donešene imaju za cilj da stanovnici distrikta normalno funkcioniraju ali isto tako da se smanji mogućnost pojave i širenja virusa na najmanju moguću mjeru.

Domić je dodao da će Krzni štab izraditi prigodne plakate kojim će građani biti informirani o važnim radnjama koje trebaju obavljati, a koje će pomoći u sprečavanju širenja koronavirusa, uz važne informacije u slučaju pojave bolesti.

„ Svakog dana će Krizni štab u određeno vrijeme imati konferenciju za medije radi informiranja javnosti o aktualnom stanju i dodatnim preporukama. Javna zdravstvena ustanova „Zdravstveni centar Brčko“ je dobila zadatak da nabavi dodatnu opremu i zaštitna sredstva za zdravstvene radnike kako bi oni bili sigurni u slučaju kontakta sa zaraženima“, zaključio je Domić.

Izvor: Vlada Brčko distrikta BiH

Facebook Komentari