OSUMNJIČENOM A.B. JEDNOMJESEČNI PRITVOR
Brčko Vijesti

Određen pritvor zastupniku Mendešu

Postupivši po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je pritvor zastupniku u Skupštini Distrikta Peji Mendešu. Mendeš se sumnjiči da je iskoristio osobne dokumente većeg broja sugrađana prijavivši ih bez njihovog znanja za glasovanje van BiH.

Jednomjesečni pritvor Mendešu, protiv koga je otvorena istraga za krivična djela: Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, Pripremanje krivičnog djela i Krivotvorenje isprave, određen je zbog opasnosti da bio mogao utjecati na svjedoke i saučesnike.

Sumnja se da je Mendeš preko osuđenog Jasmina Ravkića, uz obećanje da će mu svojim uticajem osigurati zamjenu kazne zatvora za rad za opće dobro na slobodi, od više lica pribavio lične dokumente, a zatim ih bez njihovog znanja i saglasnosti prijavio za glasanje van BiH. On je Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine podnio prijave u njihovo ime, krivotvoreći njihove potpise na prijavama u namjeri da se ta lica evidentiraju za glasanje iz inostranstva – navedeno je u naredbi o provođenju istrage.

Policija je Mendeša lišila slobode 7.10. i sutradan dovela u prostorije Tužiteljstva Distrikta, nakon čega ga je tužitelj ispitao u svojstvu osumnjičenog i predložio nadležnom sudu da mu odredi pritvor. Po tužiteljskom prijedlogu, a usljed opasnosti da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i saučesnike, Osnovni sud Distrikta odredio mu je jednomjesečni pritvor.

Istovremeno, pritvor je određen i prema Jasminu Ravkiću, pri čemu se obojica mogu žaliti na ovu sudsku odluku, koja pak ne odlaže izvršenje pritvora. Po njihovom pritvaranju, Tužiteljstvo u suradnji s Policijom neodložno nastavlja provođenje istrage za krivična djela Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, Davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, Pripremanje krivičnog djela i Krivotvorenje isprave.

Facebook Komentari