ODRŽAN REDOVITI GODIŠNJI SABOR SVEĆENIKA BANJALUČKE BISKUPIJE
Glas Župe

ODRŽAN REDOVITI GODIŠNJI SABOR SVEĆENIKA BANJALUČKE BISKUPIJE

Uz dvojicu biskupa, sudjelovalo je 50-ak svećenika dijecezanskih i redovničkih s područja cijele biskupije.

U srijedu, 20. studenog 2019. u središtu biskupije u Banjoj Luci održan je redoviti godišnji Sabor svećenika koji pastoralno djeluju u toj biskupiji. Uz dvojicu biskupa – ordinarija biskupa banjolučkog mons. Franju Komaricu i pomoćnog biskupa banjolučkog mons. Marka Semrena sudjelovalo je 50-ak svećenika dijecezanskih i redovničkih s područja cijele biskupije.

Saborovanje je započelo slavljenjem koncelebrirane Svete mise banjolučkoj katedrali sv. Bonaventure. Misu je predvodio biskup Komarica, a prigodnu homiliju, nadahnutu liturgijskim čitanjima dana, održao je biskup Semren. Potaknuo je braću svećenike na razmišljanje o svome svećeničkom identitetu i konkretnim zadaćama u Mjesnoj Crkvi, prenosi KTA.

Nakon kraće okrjepe, Saborovanje je nastavljeno u dvorani Europske Akademije u zgradi Biskupskog ordinarijata. Predsjedao je biskup Semren kao generalni vikar. Najprije je biskup Komarica imao prigodno izlaganje o aktualnim, mnogostrukim promjenama i izazovima u suvremenom svijetu, u domaćem društvu kao i u Crkvi, na svjetskoj i na domaćoj razini. Neke od promjena su pozitivne, ali ih ima mnogo i negativnih, kad je u pitanju budućnost čovječanstva. Podsjetio je svećenike na obvezu otvorenosti i osjetljivosti za probleme, potrebe i patnje današnjih ljudi u duhu nauka Koncila. Potaknuo ih je na potrebu čvrstog držanja „višestoljetne zdrave crkvene nauke“ i svakodnevnog osobnog oslanjanja na Isusa Krista i otvaranja poticajima Duha Svetoga. U duhu smjerodavnih naputaka Direktorija za službu i život prezbitera biskup Komarica je naveo cijeli niz za svećenika dragocjenih naputaka s obzirom na njegov odnos prema drugim svećenicima, drugim Bogu posvećenim osobama kao i vjernicima laicima i ljudima koji nisu članovi Katoličke Crkve. Naglasio je potrebu i vrijednost zajedničkog djelovanja svih članova prezbiterija – kako dijecezanskih tako i redovničkih, kao što je to bilo svih prošlih desetljeća.

Nabrojio je zatim neke od osobito važnih problema i izazova: rad s laicima, s obiteljima, mladima i djecom, na buđenje duhovnih zvanja, nastavljanju u brizi za siromašne i obespravljene.

Zahvalio je svima na trudu oko savjesnog obavljanja povjerenih im pastoralnih i drugih zadaća u biskupiji.

Uslijedila su izvješća biskupijskih povjerenika za pojedina područja: Caritas, laike, obitelj, mlade, ministrante, Martirologij, ekumenizam, Katoličke školske centre, duhovna zvanja, svećeničke duhovne i pastoralne susrete, vjeronauk i župnu katehezu, rad Europske akademije, misije te teško ekonomsko stanje biskupije.

Nakon diskusije o pojedinim izvješćima, problemima, prijedlozima i potrebama, biskup Komarica se osvrnu na svako od izvješća, zahvalivši svakom od povjerenika i potaknuvši svećenike na uvažavanje pojedinih sugestija i većeg angažiranja u praksi.

Rad Sabora je protekao u opuštenoj, bratskoj atmosferi, a završio je bratskim objedom u Ordinarijatu.

Dnevnik.ba

Facebook Komentari

Glas Posavine

Glas Posavine je novi informativni portal koji daje drugačiji pogled na određene teme.