BiH Vijesti

Održan sastanak ministrice civilnih poslova BiH, Ankice Gudeljević i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, doktora Victora Olsavszkog

Danas je u Ministarstvu civilnih poslova održan radni sastanak između ministrice Gudeljević i predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije, doktora Victora Olsavszkog.

Tema sastanka je bila organiziranje virtualne konferencije ministara zdravlja u BiH uz sudjelovanje gospođe Ingrid McDonald koordinatorice UN-a, gospođe Steliane Nedera predstavnice UNDP-a i doktora Victora Olsavszkog predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

Cilj konferencije će biti finaliziranje jedinstvene liste potreba medicinske opreme prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji posebno imajući u vidu da je veoma teško doći do adekvatne potrebe u vremenu sveopće potrebe za medicinskom opremom koja se odnosi na brzo otkrivanje i liječenje, podjednako kao i na nabavku zaštitne opreme.

Doktor Olsavszky je posebno pohvalio trud Ministarstva koje svakodnevno podnosi izviješće Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji o epidemiološkoj slici u BiH.

Još jedan, veoma važan, aspekt sastanka se odnosio na finaliziranje priprema za obuku djelatnika granične policije koju koordinira Ministarstvo civilnih poslova BiH uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije. Obuka ima za cilj zdravstvenu zaštitu graničnih policajaca.

I konačno, najvažnija poruka ovog sastanka se odnosi na stalno i kontinuirano povećanje broja testiranih. Testiranje je pola puta ka prevazilaženju problema širenja zaraze Corona virusom. Ova poruka je zajednička i izravan je rezultat razmjene informacija o broju zaraženih i oboljelih u BiH kao i povećanom broju izvorišta Corona virusa u BiH.

 

http://www.mcp.gov.ba/

Facebook Komentari