ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O POLOŽAJU MLADIH U BRČKO DISTRIKTU
Brčko

ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O POLOŽAJU MLADIH U BRČKO DISTRIKTU

Vijeće mladih Brčko distrikta održao je jučer javnu raspravu o Akcijskom planu za period 2020 – 2022. koji ima za cilj poboljšanje položaja i statusa mladih u Brčko distriktu, na kojoj su sudjelovali predstavnici srednjoškolaca, studenata, nevladninih organizacija koje okupljaju mlade ljude.

Ackijski plan realiziran je u suradnji s Kancelarijom Misije OSCE – a u Brčkom.

Šef Odjela za stručne i administrativne poslove Srđan Blažić istakao je da će se o ovim mjerama uskoro diskutirati  i na sjednici brčanske Vlade.

-Pokušat ćemo da na toj tematskoj sjednici donesemo jasne zaključke kako bismo zadužili organe uprave i institucije Brčko distritka da po tim zaključcima rješavaju probleme i pokušaju stvoriti bolji položaj mladih u Brčko distritku, rekao je Blažić.

Predsjednica Vijeća mladih Brčko distrikta Tea Ružić je istakla da je cilj bio predstaviti Akcijski plan za period 2020 – 2022. godnu, te saslušati sugestije mladih i ukomponirati ih u taj plan.

-Radi se o jednom izuzetno kvalitetnom aktu koji sadrži osam aktivnih mjera, kroz četiri oblasti, kreće se prvenstveno od oblasti mladih i poduzetništva, druga oblast je stambena politika prema mladima, treća oblast je stručno usavršavanje tj. obrazovanje mladih i završna oblast se tiče institucionalnog uključivanja mladih u procese donošenja odluka, istakla je Ružić.

Šef Kancelarije Misije OSCE –a u Brčkom Đanpijero Grančeli istakao je da je cilj misije uključivanje civilnog društva u donošenje bitnih odluka, a posebno je to važno kada su mladi ljudi u pitanju.

-Ovo je naročito važno jer se radi o politikama koje imaju mlade kao ciljnu grupu, jer su oni najmanje zastupljeni u sustavu donošenja odluka i iz tog razloga smo sve ovo i počeli, rekao je Grančeli.

Današnja rasprava predstavlja zaršni korak aktivnosti koje je Vijeće mladih počeo prije godinu dana, a sa druge strane predstavlja i početak šireg angažiranja, nakon što plan dobije potporu Vlade Brčko distritka.

Izvor: nula49

Facebook Komentari