ODRŽANA VJEŽBA "NICS BRČKO 2019"
Brčko

ODRŽANA VJEŽBA “NICS BRČKO 2019”

Uz korištenje aplikacije „Zapovjedni sustav za incidente sljedeće generacije (NICS)“ pripadnici Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine jučer su zajedno s Ministarstvom sigurnosti BiH, Federalnom upravom civilne zaštite, Policijom Brčko distrikta BiH, Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH, RSK „Nemom“ i „X Centrom“ održali terensku vježbu spašavanja na vodi koja se već drugi dan održava u Brčkom pod nazivom „NICS Brčko 2019“.

Na današnjoj vježbi prisustvovao je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je kazao da je jučerašnja vježba pokazala apsolutnu spremnost Odjela za javnu sigurnost i da može odgovoriti na sve izazove.

-Mi smo 2014. godine bili mjesto gdje su se dogodile katastrofalne poplave i najgore bi bilo da nismo iz toga izvukli određene pouke. Mi smo se nakon toga opredijelili za jednu intenzivniju aktivnost kada je u pitanju opremanje našeg, Odjela za javnu sigurnost u materijalnom i tehničkom smislu kao i kadrovskom osposobljavanju. Također, tada smo počeli i s učvršćivanjem suradnje s različitim strukturama koje mogu doprinijeti jednom koordiniranom nastupu u obrani i sanaciji posljedica prirodnih i drugih katastrofa. Jako je važno da postoji suradnja i s nevladinim sektorom, ali i s različitim agencijama iz našeg
okruženja.  Vježba je pokazala apsolutnu spremnost Odjela da odgovori na sveizazove, kazao je Milić.

Predstojnik Odjela za javnu sigurnost Edin Zaimović kazao je da Vlada Distrikta i Odjel za javnu sigurnost uzimaju aktivnu ulogu u podizanju mobilnosti i spremnosti na određene odgovore kada su u pitanju zaštita i spašavanje.
-Ova vježba i tehnologija koja nam se nudi nama je dostupna i jedan dio tehnologije mi već imamo. Softver smo dobili i ovo je sada, u konačnici implementacija naših zacrtanih ciljeva. 31.10. je zadnji dan kada ćemo imati evaluaciju vježbe i dodjelu certifikata za sudionike vježbe, kazao je Zaimović.

Fahrudin Solak, ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite Federacije BiH, kazao je da je važno da se kreiraju određeni scenariji kako bi spremnost bila na samom vrhu i kako bi se odgovorilo na bilo koju nesreću.
-Mi smo specifična država u nadležnostima, ali to nas ništa ne sprječava da imamo odgovor na nesreće i da pomažemo jedni drugima. S lokalnom zajednicom trebamo i dalje razvijati kapacitete jer je veoma važno u pomoć stići odmah, kazao je Solak

Ravnateljica vježbe iz Ministarstva sigurnosti Softić kazala je da su danas timovi demonstrirali vježbu na rijeci Savi, gdje su se ujedno koristile i nove tehnologije.-Koristili smo nove tehnologije u smislu bespilotnih letjelica i snimak je kroz sustav išao uživo. Imali smo i potporu sa autožirovima te su bili uključeni različiti timovi. Fokus je ponovno bio na interoperabilnosti timova iz različitih institucija, gdje su se razmjenjivale informacije i sl. Zadovoljni smo  vježbom, kazala je Softić. Današnjoj vježbi prisustvovali su i supervizor za Brčko distrikta BiH Michael Scanlan,
predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH, predstavnici Federalne uprave civilne zaštite i Republike Srpske kao i predstavnici NATO-a.

Facebook Komentari