OKO 550 BRANITELJA HVO-A I ARMIJE BIH PODNIJELO ZAHTJEV ZA EGZISTENCIJALNU POMOĆ
Brčko

OKO 550 BRANITELJA HVO-A I ARMIJE BIH PODNIJELO ZAHTJEV ZA EGZISTENCIJALNU POMOĆ

U skladu s novim usvojenim Zakonom o braniteljima i članovima njihovih obitelji FBiH, koji predviđa neka dodatna prava braniteljima pa i ostvarivanje prava na novčanu egzistencijalnu pomoć, u Brčko distriktu započelo se sa prikupljanjem zahtjeva za ostvarenje ovog prava.

Šef brčanske Službe braniteljsko-invalidske zaštite i civilnih žrtava rata Senad Bešić, podsjetio je da pravo na novčanu naknadu imaju poripradnici HVO-a i Armije BiH, stariji od 57 godina i koji su prveli najmanje godinu dana u oružanim snagama, nemaju redovitih primanja i vode se kao nezaposleni na evidenciji zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci.

“Kada je riječ o korisnicima s područja Distrikta do sada zahtjev je podnijelo 160 pripadnika HVO-a i 389 pripadnika Armije BiH.”

Prema njegovim riječima naknada se obračunava na način 5 KM po mjesecu učešća u Oružanim snagama a u skladu s utvrđenim brojem mjeseci podnositelja zahtjeva.

“Iznos te nakande kreće se od 270 KM,  koliki je zapravo najveći mogući iznos koji smo utvrdili, te 60 KM što je minimalan iznos za 12 mjeseci učešća u Oružanim snagama. Bitno je naglasiti da prava za sve podnositelje važe od prvog sljedećeg mjeseca od dana podnošenja zahtjeva.”

Naglasio je da  je to javni poziv koji je raspisalo resorno ministarstvo Vlade FBiH da ostvarivanje ovog prava ne sadrži rok za podnošenje zahtjeva i da je u Federaciji za jedan dio korisnika već počela isplata za rujan.

“Očekujem vrlo brzo da će i za korisnike iz Distrikta krenuti isplata jer smo u fazi izrade rješenja. Oko 150 zahtjeva već je obrađeno, korisnici su primili i potpisali rješenja koja dalje idu na reviziju.”

Dodao je još da pravo na ovu naknadu korisnici gube ostvarivanjem prava na mirovinu, za one koji pravo na mirovinu nikad ne ostvare ovo će biti trajan izvor prihoda. Moguće je da bi u budućnosti moglo doći do povećanja naknade, jer je podnesen manji broj zahtjeva od očekivanog. Ali dodao je i da se razmišlja o uvođenju prava na populaciju mlađu od 57 godina s treškim oboljenjima kao i supruga umrlih branitrelja bez mjesečnih prihoda.

Izvor: radiobrcko

 

Facebook Komentari