OSIGURANA SREDSTVA ZA IZGRADNJU PRVOG BH CENTRA ZA AUTIZAM
BiH

OSIGURANA SREDSTVA ZA IZGRADNJU PRVOG BH CENTRA ZA AUTIZAM

Ugovor o nastavku izgradnje Centra za autizam potpisan je danas u Tuzli, a vrijednost ugovorenog posla je oko 200.000 KM i bit će to prva specijalizirana ustanova za rehabilitaciju i obrazovanje djece i osoba s autizmom na području Bosne i Hercegovine.

Kako je istaknuto, do travnja naredne godine se očekuje završetak radova, a ministar za rad, socijalnu politiku i povratak Admir Hrustanović potvrdio je da se radi o prvoj fazi izgradnje Centra za autizam, prenosi Fena.

Čim se završi prva faza, najavio je ministar, bit će raspisan javni poziv na nastavak gradnje Centra, a financijska sredstva su osigurana.

Predsjednik Udruženja URDOSA Meho Sadiković kazao je da se roditelji i članovi obitelji djece i osoba s autizmom, okupljenih u tom udruženje godinama bore za izgradnju centra, a potpisivanjem ugovora napravljena je velika stvar.

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je i odluku o formiranju komisije koja će raditi na osnivanju Javne ustanove Centar za autizam. U tijeku je rad i s nevladinim i humanitarnim organizacija kako bi se osiguralo opremanje centra.

Na području Tuzlanskog kantona, prema podacima tuzlanskog Udruženja URDOSA od autizma boluje oko 100 djece.

Dnevnik.ba

Facebook Komentari