Osma po redu: Održana tradicionalna biciklijada u Brčkom
Brčko

OSMA PO REDU: ODRŽANA TRADICIONALNA BICIKLIJADA U BRČKOM

Oko 200 biciklista iz Brčkog, Bijeljine, Ugljevika, Loznice, Gunje, Tuzle, Srebrenika, Modriče i Šamca okupilo se danas na tradicionalnoj osmoj biciklijadi koju svake godine organizira biciklistički klub „Sveti Nikolaj“ iz Brčkog.– Cilj biciklijade je promocija biciklizma i sigurnosti za bickliste u prometu jer su uvjeti u kojima se biciklisti kreću jako nezahvalni. Zbog toga želimo skrenuti pažnju vozačima motornih vozila na bicikliste kao ravnopravne učesnike u prometu i educirati bicikliste za sigurnu vožnju – rekao je Željko Novaković, predsjednik biciklističkog kluba „Sveti Nikolaj“.

Istakao je da je edukacija veoma važna jer veliki broj mladih koji voze bicikle ne poznaje prometne znakove i propise kao i da je veliki broj vozača motornih vozila koji nedovoljno poštuju bicikliste.

“Biciklisti se osjećaju sigurnije na nogostupima čime ugrožavaju pješake. Rješenje bi bile biciklističke staze ili bar biciklističke trake uz prometnice, ali nažalost nadležni još uvijek nemaju svijest o tome.”

Dodao je da se nada da će ova biciklijada pokazati da postoji kritična masa biciklista zbog koje je potrebno graditi biciklističke staze.

S Trga mladih gdje su se okupili biciklisti su vozili brčanskim ulicama sedam kilometara, a potom se okupili ispred Omladinskog centra gdje je bila organizirana poligonska i spora vožnja.

Za učesnike biciklijade osigurane su i prigodne nagrade, a najsretniji među njim dobili su bicikl, svjetla za bicikle, fluorescentne prsluke, sportske bočice.
Izvor: nula.49

Facebook Komentari