OSUMNJIČENOM A.B. JEDNOMJESEČNI PRITVOR
Brčko

OSUMNJIČENOM A.B. JEDNOMJESEČNI PRITVOR

Postupajući po prijedlogu Tužiteljstva  Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor A.B. (21)* osumnjičenom da je od lipnja ove godine izvršio seriju teških krađa u ovom gradu. Pritvor osumnjičenom određen je zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju strah da bi mogao ponoviti kazneno djelo.

Tužiteljstvo Distrikta sprovodi istragu protiv A.B. zbog sumnje da je od 7. lipnja do 11. studenog u Brčkom, kada je uhićen, počinio seriju od devet teških krađa. Sumnja se da je A.B., da bi pribavio imovinsku korist, oduzimao novac iz stambenih, trgovačkih, ugostiteljskih i javnih objekata koristeći nepažnju i odsustvo vlasnika ili zaposlenih i provalne postupke. Među oštećenima su uglavnom trgovački djelatnici, vjernici koji su pokradeni tokom molitve u džamiji, ali i odvjetnik koji ga je službeno branio. Njima je pojedinačno pričinjena šteta u iznosu od 40 do 750 KM, a ukupno blizu 3 000 KM. Podsjećamo da je za slične radnje A.B. nedavno već optužen od strane ovog tužiteljstva. Optužnicom potvrđenom prošlog mjeseca on se tereti da je početkom lipnja u Zdravstvenom centru Brčko iz bolničke sobe oduzeo mobilni telefon pacijenta vrijednosti od oko 700 KM.

Nakon što ga je lokalna policija povezala s još devet kaznenih djela, osumnjičeni je lišen slobode i doveden u prostorije ovog tužiteljstva, gdje je odmah ispitan. Tužiteljstvo je bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da mu se odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenogg djela. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud je u cjelosti prihvatio tužiteljsku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor A.B. u trajanju od jednog mjeseca.

Po pritvaranju osumnjičenog Tužteljstvo, u suradnji s Policijom Distrikta, nastavlja istragu protiv A.B. radi dokazivanja kaznenog djela teške krađe (iz člana 281 stav (1) točka 1) Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Poduzimanje radnji kaznenog progona prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Facebook Komentari