FOTO: OTVOREN JEDAN OD NAJVEĆIH AERODROMA NA SVIJETU Gradnja je koštala čak 11,5 milijardi dolara, a godišnje će kroz njega proći 100 milijuna ljudi!
Svijet

OTVOREN JEDAN OD NAJVEĆIH AERODROMA NA SVIJETU!

Nova golema zračna luka otvorena je u srijedu južno od Pekinga, a na svečanosti otvaranja uoči obilježavanja 70. godišnjice osnutka Narodne Republike Kine pojavio se i predsjednik Xi Jinping.Mega aerodrom Beijing Daxing International Airport (PKX) trebao bi godišnje prevesti oko 100 milijuna putnika i četiri milijune tona tereta.

Kapacitet nove zračne luke i postojećeg aerodroma Beijing Capital International Airport (PEK) zajedno će iznositi oko 250 milijuna putnika godišnje.Kineska vlada smatra da je izgradnja PKX-a bila nužna za unaprijeđenje međunaredne konkurentnosti Pekinga te kako bi se integrirala gospodarska zona Peking-Tianjim-Hobei.

Izgradnja zračne luke u vrijednosti 11,5 milijardi američkih dolara počela je 2014. Projektirala ju je arhitektica Zaha Hadid u obliku morske zvijezde.PKX ima četiri piste, a u budućnosti su predviđena i daljnja proširenja. Kako su javili državni mediji, svaki sat će biti oko 300 polijetanja i slijetanja.

Izvor: Jutarnji.hr

Facebook Komentari