PANDORINA KUTIJA LAŽNIH DIPLOMA U BRČKOM
Brčko

PANDORINA KUTIJA LAŽNIH DIPLOMA U BRČKOM

Zastupnici Skupštine distrikta Brčko ponovo su odgodili usvajanje dopune Zakona o fiskalnim sustavima, kojim se iz fiskalizacije izdvaja odvjetnička djelatnost. Nije razmatran ni Zakon o radu. Usvojena je odluka o opravdanosti osnivanja trećeg privatnog univerziteta u Brčkom, što je otvorilo Pandorinu kutiju o validnosti diploma zaposlenih u institucijma distrikta Brčko. To je rezime jučerašnje sjednice Skupštine Brčko distrikta.

Distrikt Brčko je jedan u nizu gradova i općina u BiH, u kojima pored javnih visokoobrazovnih institucija, rade i privatne visoke škole i univerzizeti. I kažu sve po Zakonu.

– Visokoškolske ustanove rade po Zakonu o visokom obrazovanju. Visokoškolske ustanove su nadzirane. Također inspektori za visoko obrazovanje i inspektori za upravni postupak imaju nadležnost da vrše provjere – kaže Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje distrikta Brčko.

U uređenim i odgovornim društvima, privatne obrazovne institucije nisu problem. Problem je u kontroli njihovog rada i znanja studenata, kažu zastupnici.

– Smatram da znanje koje dobivaju studenti na ovim našim privatnim uinverzitetima, nije dovoljno kvalitetno i da tu ima zaista puno prostora da se uspostavi sumnja, uopće u način školovanja u Brčko distriktu – istakao je Adnan Drapić, zastupnik Skupštine distrikta Brčko.

Vukašin Panić, zastupnik Skupštine distrikta Brčko ističe da je u pitanju tranzicija, koja ide u pogrešnom smjeru.

– Činjnica je da se radi o opće društvenoj pojavi, koja je također neminovnost. Radi se o periodu tranzicije, koji po meni ide u pogrešnom smjeru – poručio je Panić.

U javnim institucijama distrikta Brčko zaposleni su službenici koji su zvanje visokoškolaca stekli i na javnim i privatnim fakultetima. Nije rijedak slučaj ni falskifikovanih diploma.

– Nemamo neki precizan broj, u ovom trenutku ga nemam, ali je bilo dosta takvih slučajeva, gdje su ljudi dobili otkaz, dakle iz radnog odnosa – tvrdi Siniša Milić, gradonačelnik distrikta Brčko.

Zastupnici su izračunali da za 40 godina radnog staža, osobe s lažnom ili sumnjivom visokoškolskom diplomom, društvo i porezne obveznike u distirktu Brčko košta, minimalno 1.200.000 maraka.

Izvor: nula49

Facebook Komentari