PAPA FRANJO ODRŽAO HITAN SASTANAK S LJUDIMA IZ SVOG UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
Glas Župe

PAPA FRANJO ODRŽAO HITAN SASTANAK S LJUDIMA IZ SVOG UREDA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU!

Papa Franjo nije baš najsretniji vatikanskim timom za komunikacije. Čelni čovjek Katoličke crkve u ponedjeljak je napao pretjeranu upotrebu pridjeva koji, prema njemu, baš i nemaju pretjeranog smisla.

“Potpali smo pod kulturu pridjeva i priloga, a zaboravili smo snagu glagola. Zašto govoriti “autentični kršćanin? To je kršćanin. Sama imenica “kršćanin”, to jest “Ja sam Krist” je snažna” – rekao je papa, a piše Guardian.

“Komunikator mora natjerati ljude da shvate težinu realnosti imenica koje odražavaju realnost ljudi. I to je misija komunikacija: da komuniciraju realno, bez uljepšavanja pridjevima i prilozima.”

Tajništvo za komunikacije Svete stolice, koje vodi prefekt Paolo Ruffini, ove je godine prošlo kroz svojevrsno kadrovsko osvježenje. Tako je u srpnju papa imenovao Mattea Brunija ravnateljem Tiskovnoga ureda Svete Stolice – na toj je poziciji do prosinca prošle godine bio Amerikanac Greg Burke, bivši novinar Fox Newsa.

Svoj je govor timu za komunikacije papa Franjo započeo riječima:

“Moram pročitati govor, koji nije toliko dug, sedam stranica ima… Ali siguran sam da će nakon prve stranice većina vas zaspati. Komunikacija je za Crkvu misija. Ni jedna investicija nije prevelika za širenje Božje riječi. U isto vrijeme svaki se talent mora dobro potrošiti, tako da bude plodonosan.”

Papa je zahvalio i svojem timu na vođenju njegova iznimno popularnog Twitter profila, ali uz malo upozorenje.

“Jednu stvar nikako ne smijete raditi, a to je reklamiranje. Ne smijete se ponašati kao posao koji želi privući više ljudi… Da upotrijebim tehnički izraz – ne smijete prozelitizirati. To nije kršćanski.”

Izvor: Jutarnji.hr

Facebook Komentari