PAPA FRANJO U NAGASAKIJU ODRŽAO GOVOR: ‘Mir se pokušava osigurati mentalitetom straha i nepovjerenja’!
Glas Župe

PAPA FRANJO U NAGASAKIJU ODRŽAO GOVOR: ‘Mir se pokušava osigurati mentalitetom straha i nepovjerenja’!

Papa Franjo boravi u nedjelju u Nagasakiju gdje je u govoru pozvao na ukidanje nuklearnog oružja, rekavši kako je njegovo puko posjedovanje izopačeno i neodrživo.

-Posjedovanje nuklearnog i drugog oružja za masovno uništenje nije odgovor na čežnju za mirom, rekao je Franjo u poruci u Nagasakiju u Parku hipocentra atomske bombe, mjestu detonacije bombe koju su Sjedinjene Države bacile 9. kolovoza 1945, trenutno usmrtivši 27.000 ljudi.

-Naš je svijet obilježen perverznom dihotomijom koja pokušava obraniti i osigurati stabilnost i mir putem lažnog osjećaja sigurnosti potpomognutim mentalitetom straha i nepovjerenja, rekao je papa govoreći po jakoj kiši.

-Mir i međunarodna stabilnost nespojivi su s pokušajima stvaranja straha od zajedničkog uništenja ili prijetnje totalnim istrebljenjem, rekao je.

Nagasaki je bio drugi grad na koji je bačena atomska bomba za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Kasnije u nedjelju, papa bi trebao posjetiti Hirošimu, poprište prve eksplozije u kojoj je na mjestu ubijeno oko 78.000 ljudi.

Oko 400.000 drugih umrlo je na kraju od radijacijskih bolesti i ozljeda uzrokovanih dvjema bombama koje je Amerika bacila u nastojanju da privede rat kraju.

Izvor: dnevno.hr

Facebook Komentari

Oznake