PAPA FRANJO USPOREDIO POLITIČARE KOJI GOVORE PROTIV HOMOSEKSUALACA S HITLEROM
Glas Župe

PAPA FRANJO USPOREDIO POLITIČARE KOJI GOVORE PROTIV HOMOSEKSUALACA S HITLEROM

Papa Franjo nije imenovao nijednog političara ili zemlju kao metu svojih kritika.

Papa Franjo rekao je u petak da ga političari koji istupaju protiv homoseksualaca, Roma i Židova podsjećaju na Hitlera.

– Nije slučajno što se povremeno događa ponovno oživljavanje simbola tipičnih za nacizam – rekao je Franjo u obraćanju učesnicima međunarodne konferencije o kaznenom pravu, prenosi Fena.

– I moram vam priznati da kada čujem govor nekog odgovornog za red i mir ili vladu, pomislim na govore Hitlera 1934., 1936. Uz progon Židova, Roma i ljudi sa homoseksualnim sklonostima, danas su ove akcije tipične i predstavljaju sjajan primjer “kulture mržnje” – rekao je on.

Tijekom nacističkog režima 1933.-45. u Njemačkoj je ubijeno šest milijuona Židova, a homoseksualci i Romi bili su među onima koji su poslani u logore za istrebljenje.

Papa Franjo nije imenovao nijednog političara ili zemlju kao metu svojih kritika, piše Reuters.

U Brazilu je predsjednik Jair Bolsonaro imao povijest homofobnih, rasističkih i seksističkih javnih istupa prije nego što je stupio na funkciju 1. siječnja. Jednom je rekao da bi radije imao mrtvog sina nego gay sina.

Sultan Hassanal Bolkiah iz Bruneja je u svibnju proširio moratorij na smrtnu kaznu kojim se zabranjuju homoseksualni odnosi.

Ujedinjene nacije upozorile su Bruneju da će kršiti ljudska prava primjenom islamskih zakona koji će dopustiti smrt kamenovanjem zbog preljube i homoseksualnosti.

Posljednjih tjedana papa Franjo također je osudio novi val antisemitizma u Europi.

Dnevnik.ba

Facebook Komentari