PETU VEČER NA SCENI DOMA KULTURE "KIKLOP" GDK "GAVELA" IZ ZAGREBA
Brčko

PETE VEČERI NA SCENI DOMA KULTURE “KIKLOP” GDK “GAVELA” IZ ZAGREBA

Pete večeri 36. kazališnih susreta u Brčkom (ponedjeljak, 25.11.2019. godine), na sceni Doma kulture, publika će moći pogledati predstavu “Kiklop” u izvođenju Gradskog dramskog kazališta “Gavela” iz Zagreba, rađenu po tekstu Ranka Marinkovića, a u režiji Saše Anočića.

“Kiklop”se neosporno ubraja među klasična djela hrvatske književnosti 20. stoljeća, a neki ga smatraju i prvim postmodernim hrvatskim romanom.

Na jednoj razini, “Kiklop” je omaž boemskom ozračju međuratnoga Zagreba u kojem je Tin Ujević pisao i obilazio kavane, što su bile poprišta intelektualnih nadmetanja jednog od posljednjih naraštaja umjetnika-erudita.

U tom miljeu kreće se sada već gotovo arhetipski lik Melkiora Tresića, mladoga intelektualca u potrazi za identitetom, u isti mah zadivljena i zgađena plejadom likova s kojima se želi poistovjetiti, poput očinske figure pjesnika Maestra, te zbunjujućeg Uga, istodobno neodoljivog, odvratnog i smiješnog.

Na drugoj razini, roman je i ljubavna priča kojoj je u žarištu Žena-Nepoznanica. Melkior joj nadijeva ime Vivijana, prema francuskoj glumici Viviane Romance, stvarajući u umu i mašti utjelovljenje vječne žudnje koja poprima obrise niza mitskih i literarnih žena, budeći u Melkioru neizdrživu ljubomoru, ali i idealističku čežnju za ljepotom.

Izvor: otisak.ba

Facebook Komentari