planetarij stize u brcko
Brčko

PLANETARIJUM STIŽE U BRČKO

Mobilni planetarijum, izuzetna prilika za istraživanje svemira i upoznavanje noćnog neba, po prvi put stiže u Brčko!

Ove godine i Brčaci će imati priliku da uživaju istražujući zvjezdano nebo. Planetarijum je simulacija nebeskog svoda u prirodi, mogu se vidjeti zvijezde, prividno kretanje neba, mogu se posmatrati planete, kretanje planeta po nebu, može da se ’ide’ na pojedinačne planete, na njihove satelite, da se potiče kretanje satelita oko planeta, vide sazviježđa, asterizmi, objekti van Sunčevog sustava, zvjezdana jata, druge galaksije, galaktička jata, i još mnogo toga…

Mobilni planetarijum – veliki sferni bioskop koji priča priču o nastanku svemira, širom regiona izazvao je veliku zainteresiranost , naročito među djecom predškolskog i školskog uzrasta koja su tokom projekcije u trajanju od 45 minuta mogli da se bliže upoznaju sa astronomijom, fizikom i srodnim znanostima.

Planetarijumske projekcije vodiće stručni predavači Centra za promociju nauke iz Beograda. Kroz zabavu i razgovor, predavači će demonstrirati nebesku sferu i prividno kretanje nebeskih tijela na njoj, otkrivati tajne zvjezdanog neba, sazvježđa, planeta i satelita, zvjezdanih jata, maglina i galaksija, sve do objekata na samom rubu svemira. Instrument softverski koristi bogatu bazu znanstvenih podataka, a imat ćete priliku i pitati ono što vas interesira o astronomiji.

Mobilni planetarijum u Brčko stiže tokom vikenda, 5. i 6. listopada u salu “Partizan”, a ulaz je besplatan, ali su rezervacije obvezne.

Projekcije su dio Europske noći istraživača koja se u našem gradu ove godine održava po drugi put u organizaciji udruženja “Mali princ” i “Poliglota instituta”.

Potrebno je samo da rezervirate vaše ulaznice putem facebook stranice “Mali princ”, a karte možete preuzeti u prostorijama “Poliglota instituta” već danas!

Izvor: nula.49

Facebook Komentari