Počela teatarska čarolija
Brčko

POČELA TEATARSKA ČAROLIJA

„Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja“ Narodnog kazališta RS iz Banje Luke, nastalom pod autorskom palicom Ive Brešana u režiji Nikole Pejakovića, u Brčkom su sinoć službeno otvoreni 36. Kazališni susreti BiH.Prije nego što je zavjesa podignuta na pozornicu je izašao gradonačelnik Siniša Milić pozdravivši sve te, između ostalog, potvrdivši da je sve spremno za teatarsku čaroliju Brčko distrikta BiH.

Ovo je jedinstvena kazališna smotra jer okuplja, između ostalog, najvažnija ostvarenja kazališnih kuća iz regije, koje, kako sam čuo i od selektora, prepoznaju jedan dobar festival i predstave rade prema kriterijima da bi mogle sudjelovati na Susretima. Za ovu godinu možda imamo i najintrigantniji tematski okvir u kojem su postavljene predstave, zatočene u prošlosti, a u kojima prevladava karakter balkanskog čovjeka“, rekao je Milić.

Nazočnima se sinoć obratio i ravnatelj Susreta Jakov Amidžić kazavši da nas čeka dobar festival.  Selektor prof. Vlado Kerošević uradio je izniman posao tako da moram upozoriti publiku da očekuje izniman kulturni događaj ali i iznenađenja, jedno od kojih je i predstava od tri sata s pauzama. Sve u svemu, ove godine imamo dobru ponudu, rekao je Amidžić.

Šekspirov Hamlet u ruhu Dalmatinske zagore, tipično brešanovski, zaigrao je u sastavu osmočlanog glumačkog ansambla u sastavu: Željko Erkić, Aleksandar Stojković Piksi, Ljubiša Savanović, Željko Stjepanović, Vladimir Đorđević, Slađana Zrnić, Nataša Perić i Danilo Kerkez.

Večeras, druge večeri Festivala, na repertoaru je predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR „Majka ili sve lutke idu u raj“ Nedžme Čizmo u režiji Dubravke Zrnčić Kulenović. Predstava je u 19.30 sati u Domu kulture.
Prateći program nastavlja promocijom knjige „Izabrane drame“ Ljubice Ostojić u 17.00 sati te sat vremena kasnije i promocijom knjige „Lir, bivši kralj“ Žarka Milenića.

Facebook Komentari