Počeo 3. Biznis forum Brčko distrikta BiH
Brčko

POČEO 3. BIZNIS FORUM BRČKO DISTRIKTA BIH

U Domu kulture u Brčkom danas je svečano otvoren 3. Biznis forum Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koji se ove godine održava na temu „Dijaspora za partnerstvo“ i trajat će do 5. listopada.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovao je i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je kazao da je Biznis forum značajan za Distrikt i da je potrebno stvoriti uvjete za povratak iseljeništva na ovo područje i BiH s ciljem uključivanja u društvene ili gospodarske tijekove.

Počeo 3. Biznis forum Brčko distrikta BiH

„Znamo da danas mladi odlaze iz BiH i prema podatcima ekonomski razlozi su na četvrtom mjestu i ti razlozi mogu biti prepreka i onima koji se žele vratiti na ove prostore. Glavni razlog današnjeg stanja jeste politička stabilnost i na nama kao predstavnicima vlasti jeste da osiguramo stabilno političko okruženje, vladavinu prava i pravnu sigurnost. Očekujem zaključke s ovogodišnjeg Biznis foruma kako bismo stvorili preduvjete iseljeništvu i onima koji žele ulagati u Distrikt“, kazao je Milić. 

Nazočnima se obratio i dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić, koji je kazao da se nada da će 3. Biznis forum ponuditi konkretna rješenja i da će se do sljedećeg Foruma dobiti formirani projekti.

Počeo 3. Biznis forum Brčko distrikta BiH

„Iseljeništvo je sakupilo dovoljno znanja i iskustva i spremni su doći da skupa s nama nastave graditi BiH. Nadam se da ćemo na ovom Forumu doći do konkretnih rješenja i da ćemo se sljedeće godine vidjeti s već oformljenim projektima i imati značajne uspjehe iza sebe“, kazao je Domić. 

Ravnatelj Biznis foruma Damir Bulčević kazao je da Biznis forum ima za cilj na jednom mjestu okupiti akademsku i gospodarsku zajednicu kao i vladajuće strukture te strane i domaće ulagače.

Počeo 3. Biznis forum Brčko distrikta BiH

„Tema Foruma je dijaspora i mi ćemo kroz jedan film pokazati pozitivne prakse Distrikta i osobe koje su se vratile u Brčko i pokrenule biznis. U okviru Foruma prezentirat će se i strategija za suradnju Brčko distrikta BiH s iseljeništvom, koja je još u nacrtu. Ovo će nam biti iznimna prilika da uključimo što više mišljenja kako bismo donijeli što bolje zaključke i kako bismo u budućnosti imali kvalitetnu suradnju s iseljeništvom“, kazao je Bulčević. 

Kemo Sarač, pomoćnik ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH, u svom obraćanju naglasio je da je Distrikt pogodna oblast za investiranje i da suradnja s iseljeništvom može samo doprinijeti boljoj razvijenosti.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovala je i veleposkanica Švicarske u BiH Andrea Rauber Saxer i Steliana Nedera, predsjednica UNDP-ja u BiH, koje su kazale da Distrikt posjeduje veliki potencijal, ali da je pored toga potrebno, kako u ovoj lokalnoj zajednici tako i na razini BiH, formirati još bolje pogodnosti za one koji iz iseljeništvna žele poslovati na ovim područjima.

Prigodom 3. Biznis foruma sinoć je organiziran i domjenak dobrodošlice u svečanoj dvorani brčanske Vijećnice. 

Biznis forum organiziran je uz potporu Vlade Brčko distrikta BiH, u suradnji s projektom „Dijaspora za razvoj“ – projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), uz tehničku potporu Udruge računovođa, forenzičara i revizora Brčko distrikta BiH kao i potporu Ekonomskog fakulteta u Brčkom Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Facebook Komentari