PODRŽANA INICIJATIVA "BEBA VIŠE" UTROGESTAN BESPLATAN ZA SVE OSIGURANICE FZO BRČKO DISTRIKTA
Brčko

PODRŽANA INICIJATIVA “BEBA VIŠE” UTROGESTAN BESPLATAN ZA SVE OSIGURANICE FZO BRČKO DISTRIKTA

Čast i zadovoljstvo nam je obavjestiti vas da se lijek Progesteron (Utrogestan) 100 mg  od sada nalazi na Esencijalnoj listi lijekova, Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

Ovaj lijek se koristi kod rizičnih trudnoća, za sprečavanje prijevremenih porođaja, odnosno kod svih smetnji koje se pojave. Jedna kutija košta oko 20 KM, a mnogim trudnicama treba i više od tri kutije mjesečno. Mnogo trudnica nam se javilo i sve su uglavnom koristile Utrogestan, koji ginekolozi veoma često propisuju. Navest ćemo  vam samo jedan primjer iz našeg udruženja. Trudnica je morala da koristi Utrogestan, jer je  povremeno, tokom trudnoće imala, takozvane, lažne kontrakcije, što ima, veliki broj trudnica. Koristi se da bi spriječio prijevremeno otvaranje ili skraćivanje grlića materice, što dovodi i do prijevremenog poroda. Svakoj trudnici, koja mora da ga koristi, je potrebno minimalno tri kutije mjesečno. Javile su nam  se i žene koje koriste šest kutija mjesečno. Znači od 60 KM pa do 120 KM mjesečno i tako mjesecima. Takođe, ovaj lijek je često obavezan kod žena koje su prošle kroz postupak vantjelesne oplodnje.

Udruženje „Beba više“ upućuje veliku zahvalnost prema Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta jer je dodavanje pomenutog lijeka na pozitivnu listu, konkretna pomoć i podrška natalitetu kao i  svim budućim majkama sa područja Distrikta Brčko.

Izvor: otisak.ba

Facebook Komentari

Oznake