RAZBOJNIŠTVO U BRČANSKOM NASELJU EŠ
Brčko

POKUŠAJ SILOVANJA 79-GODIŠNJE STARICE

Postupajući po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta BiH nadležni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor  DŽ.I. (50)*,  osumnjičenom da je prije tri dana u ovom gradu pokušao silovati 79-ogodišnju staricu u njenoj kući.  Pritvor osumnjičenom određen je zbog opasnosti da će ponoviti ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo.

Tužiteljstvo Distrikta sprovodi istragu protiv Dž.I. zbog sumnje da je  26. studenog oko 17,00 sati, u njenoj kući u Brčkom,  pokušao  prisiliti na spolni odnos  M. Đ., rođenu 1940. godine. Sumnja se da je Dž.I. , nakon što je u alkoholiziranom stanju i s kapuljačom na glavi kroz otvoren prozor ušao unutra,  žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu svladavši tako njen otpor. Osumnjičeni je zatim pokušao  spolni odnos s njom, a kada nije uspio natjerao ju je na bludne radnje prijeteći da će je silovati i zaklati, u čemu su ga spriječili pripadnici Policije Brčko distrikta BiH –  navodi se u naredbi o sprovođenju istrage.

Nakon što ga je Policija  lišila slobode i dovela u prostorije ovog tužiteljstva Dž.I.  je odmah ispitan u svojstvu osumnjičenog. Tužilteljstvoje bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da mu se odredi pritvor zbog opasnosti da će ponoviti ili da će dovršiti pokušano kazneno djelo. Postupajući po tom prijedlogu, Osnovni sud je u cjelosti prihvatio tužiteljsku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor osumnjičenom u trajanju od jednog mjeseca.

Po pritvaranju osumnjičenog Tužiteljstvo, u suradnji s Policijom, nastavlja istragu protiv Dž.I. radi dokazivanja kaznenog djela silovanje – u pokušaju (iz člana 200 stav (1) Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina.

 *Poduzimanje radnji kaznenog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

 

Facebook Komentari