Brčko Vijesti

Posljednja redovita sjednica skupštine završena usvajanjem rebalansa proračuna za 2020. godinu

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta održali su u srijedu, 28. listopada 2020. godine, 69., posljednju redovitu sjednicu aktualnog skupštinskog saziva, na kojoj je usvojen treći rebalans Proračuna Brčko distrikta BiH za 2020. godinu u iznosu od 17 555 845 KM, nakon čega ovogodišnji proračun Distrikta iznosi 296 104 675 KM.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da su, između ostalog, rebalansom izdvojena nedostajuća 2 000 000 KM za poticaje u poljoprivredi, 450 000 KM za poticaje u gospodarstvo i da su tehničkim amandmanima sredstva preusmjerena nevladinom sektoru, športskim kolektivima i humanitarnim udrugama.

Usvojena je i Odluka o privremenom financiranju proračunskih korisnika za razdoblje od 1. 1. do 31. 3. 2021. godine, u iznosu od 54 526 000,27 KM.

Nije izvjesno kada će se formirati novi saziv Skupština i uspostaviti nova vlada tako da će usvajanje ove Odluke omogućiti neometano funkcioniranje institucija – rekao je predsjednik Kadrić.

Skupština je usvojila i odluke o visini osnovice za obračun plaća zaposlenim u tim institucijama kako bi Direkcija za financije mogla pripremati prijedlog proračuna za iduću godinu kao i Odluku o visini stope poreza za nekretnine za 2021. godinu od 0,05 posto na poreznu osnovicu.

Sve su ovo bile veoma bitne odluke koje je trebalo donijeti kako ne bi doveli u neizvjesnost institucije Distrikta – istaknuo je predsjednik Kadrić.

Donošenju ovih odluka prethodilo je razmatranje Informacije u svezi s aktivnostima Kriznog stožera Brčko distrikta BiH u svezi s prevencijom zarazne bolesti coronavirusa.

Voditeljica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je da je epidemiološka situacija nestabilna s tendencijom pogoršavanja, a zastupnici su diskutirali o mjerama i raspoloživim resursima za suzbijanje zaraze i liječenje oboljelih. Donesena je Odluka o odobravanju izdvajanja novčanih sredstava u iznosu od 3 284 708 KM za izdatke i rashode nastale zbog pandemije corona virusa.

Donijeli smo jako bitnu odluku koja je potpora Odjelu za zdravstvo i Pododjelu za javno zdravstvo oko nabave svih nužnih sredstava u borbi protiv pandemije, a u okviru toga je i dio sredstava za potrebe Izbornog povjerenstva Brčko distrikta BiH za nabavu dezinfekcijskih sredstava i zaštitne opreme potrebne za rad biračkih odbora – rekao je predsjednik Kadrić.

Po žurnom postupku zastupnici su usvojili izmjene i dopune više zakona: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Policiji Brčko distrikta BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u tijelima javne uprave i institucijama Brčko distrikta BiH, Zakon o izmjeni Zakona o dječjoj zaštiti i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

Facebook Komentari