Brčko Vijesti

Potpisan Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa potpore poduzetništvu

Odjel za gospodarski razvitak, šport i kulturu Vlade Brčko distrikta BiH je zajedno sa Zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH i predstavnicima Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo potpisao Ugovor o partnerstvu na realizaciji programa potpore poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja na području Brčko distrikta BiH.

Predstojnik Odjela Pero Gudeljević kazao je da je u programu prije svega fokus na mlade i žene i na programe koji su inovativnog karaktera.

Poznato je da Brčko već posljednjih šest ili sedam godina provodi vlastiti program samozapošljavanja i ovaj program je posebno interesantan zbog činjenice da će to biti nadogradnja onoga što mi već godinama radimo. Ovim ćemo i unaprijediti taj program u smislu da će ljudi koji pokrenu svoj biznis tijekom vođenja tog biznisa imati jednu potporu od stručnjaka koji će pomoći u različitim segmentima. Mi ćemo u budućnosti pokušati da te dobre prakse ugradimo u programe koje Vlada provodi neovisno o ovom programu. Pokušat ćemo da ljude animiramo da to ne budu djelatnosti koje su uobičajene. Puno više bodova će u evaluaciji dobiti oni koji budu inovativni, kazao je Gudeljević.

Mirela Omerović, izvršna direktorica Investicijske fondacije IMPAKT Sarajevo, kazala je da će se u sklopu zajedničke suradnje između IMPAKT-a, Vlade Brčko distrikta BiH i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH u 2020. i 2021. godini realizirati program YEP inkubator poslovnih ideja koji će, između ostalog, obuhvatiti program poduzetničke obuke za minimalno 50 sudionika s područja Brčko distrikta BiH te financijsku, stručnu i mentorsku potporu za 10 novih poslovnih poduhvata na području Distrikta.

Ona je istaknula da će deset najboljih poslovnih ideja imati priliku dobiti po 5.000 KM za pokretanje biznisa.

Tamara Duvnjak Mitrović, v.d. direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, kazala je da je Zavod sudjelovao sa 70.000 KM u ovom programu i da očekuje provođenje programa u šest etapa.

Riječ je o stimulaciji nezaposlenih osoba s evidencije Zavoda za zapošljavanje i potencijalnih poduzetnika s ciljem poduzimanja poslovnih poduhvata i održavanja postojećih poslovnih poduhvata. Sukladno epidemiološkoj situaciji završetak programa očekujemo u ožujku 2021. godine, kazala je Duvnjak Mitrović.

Program se realizira uz potporu Švicarske agencije za razvoj i suradnju (SDC).

Facebook Komentari