POTPORA VLADE RH HRVATIMA U SREDIŠNJOJ BOSNI
BiH Uncategorized

POTPORA VLADE RH HRVATIMA U SREDIŠNJOJ BOSNI

-Položaj Hrvata u Središnjoj Bosni nam je važan, najvažniji za ukupno pitanje Hrvata u BiH. Niste sami, niste ostavljeni, čekamo vaše inicijative i rezultati neće izostati ,rekao je Milas

Nakon što su nazočili svečanom početku radova na izgradnji nove zgrade Doma zdravlja Kiseljak, Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske Nikola Mažar, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić te savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH Žana Ćorić u Kiseljaku su na sastanku okupili načelnike odnosno predsjednike Vijeća sa šireg područja regije Središnja Bosna.

Ovo je sada već redoviti sastanak spomenutih predstavnika RH sa hrvatskim dužnosnicima nižih razina vlasti jer na ovaj pragmatičan razlog, kako je kazano, predstavnici spomenutih institucija koje brinu i o Hrvatima u BiH imaju priliku vidjeti napredak određenih projekata odnosno upoznati se s aktualnim problemima, potrebama i potencijalnim vidovima suradnje. Prema riječima tajnika Milasa, prilika je ovo da načelnici odnosno predsjedatelji vijeća iznesu probleme odnosno projekte za rješenje istih koji pak imaju snagu otvoriti neke nove perspektive za sve koji žive na ovim prostorima, u prvom redu hrvatski narod ali i sve druge.

-Položaj Hrvata u Središnjoj Bosni nam je važan, najvažniji za ukupno pitanje Hrvata u BiH. Niste sami, niste ostavljeni, čekamo vaše inicijative i rezultati neće izostati, dodao je. Sastanku su nazočili i nositelji izvršne i zakonodavne vlasti sa područja Županije Središnja Bosna, Lidija Bradara, predsjednica Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda PSBIH, predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina te ministar zdravstva u Vladi ŽSB Anto Matić.

-Središnja Bosna je za opstanak hrvatskog naroda u BiH možda i najvažniji prostor i jako je važno da Hrvati ovdje ostanu i opstanu. Osim materijalne pomoći, jako je važno što predstavnici vlasti u Republici Hrvatskoj razumiju da ovdje, u regiji Središnje Bosne dakle  zajedno sa Zeničko-dobojskom županijom živi velik broj Hrvata i da nam je važno da zajedno radimo na projektima koji će nas prepoznati kao takve te predstaviti naše kapacitete od gospodarskih, kulturnih, tradicijskih i sve ono što nastojimo očuvati kao naš identitet, kazala je Bradara te spomenula samo dio kapitalnih, povijesnih projekata za Hrvate u BiH čija realizacija ne bi bila moguća bez pomoći iz Republike Hrvatske, od Hrvatske bolnice u Novoj Biloj, Sveučilišnog kliničkog centra u Mostaru, Sveučilišta u Mostaru itd.

-Da je BiH uređena država, svoje bismo probleme kao konstitutivan narod u potpunosti rješavali ovdje, no nažalost to nije slučaj. S obzirom na snagu Republike Hrvatske i u međunarodni utjecaj, molimo vas da budete naš glas i podrška i predstavite nas kao narod koji nema rezervnu domovinu bez obzira koliko mi volimo Hrvatsku, nego kao naroda koji želi ostati na svojoj djedovini u svojoj domovini Bosni i Hercegovini, kazala je Bradara.

Predsjedatelj Kvasina je između ostaloga kazao kako je ovo pravo vrijeme za razgovor oko projektnih prioriteta i potencijalne suradnje s obzirom da uskoro počinju i izrade proračuna na svim razinama. Ministar Matić je pozdravio i zahvalio za pomoć oko izgradnje Doma zdravlja u Kiseljaku te predstavio stanje u općini Vitez odnosno ideje i projekte na kojima se radi kao i svi drugi nazočni načelnici odnosno predsjednici Vijeća. Tako je načelnik Kreševa Renato Pejak spomenuo radove na izgradnji nove zgrade muzeja pri kreševskom Samostanu koji će kako je kazao, prema sadašnjem stanju biti gotovi u prvoj polovici naredne godine. Spomenuo je i projekte energetske učinkovitosti prvenstveno na objektima škola kao i vjerojatno najvažniji projekt za, kako je kazao, bratske i susjedne općine Kreševo i Kiseljak, rekonstrukciju ceste koja ih povezuje.

Predstavnici općine Fojnica, bivši i aktualna predsjedateljica Vijeća, Branko Stanić i Vanja Oroz-Jukić spomenuli su također školstvo odnosno nedostatak adekvatnog prostora ali i potrebu za izgradnjom adekvatnog kulturnog doma. Za podršku su zahvalili i županijskoj Vladi ali i kiseljačkom načelniku uz čiju su pomoć također realizirali određene projekte. Zamjenik predsjedatelja OV Vareš Nikola Šimić također je nazočio sastanku kazavši kako  se stvari u ovoj općini koju ” trese zlatna groznica” polako kreću pozitivnim smjerom koji je po njemu potrebno zadržati i unaprijediti a od konkretnih projekata istaknuo potrebu asfaltiranja do nacionalnog spomenika Bobovac, srednjovjekovne tvrđave do koje brojni turisti još uvijek dolaze makadamskim putem.

Fabo Stanić predsjedatelj Općinskog vijeća Novi Travnik spomenuo je između ostalih realizaciju izgradnju srednje škole, projekta koji traje već jako dugo a koji je najviše i financiran od stran Vlade RH. Ivo Šimunović, predsjedatelj Vijeća u Jajcu kazao je kako ova općina nema puno razvojnih projekata nego uglavnom one vezane za obnovu pa i potrebu za pomoć još uvijek više od tisuću hrvatskih obitelji odnosno kuća. –Života u Jajcu ima, najviše zahvaljujući gospodarstvu ali i turističkim potencijalima u koje moramo ulagati više, kazao je Šimunović. Kao jedan od projekata koji je Vlada RH prepoznala u Busovači je i Dom svetog Mihovila za siromašne – Busovača, no, prema riječima predsjedatelja Vijeća Josipa Mravka potrebe za investicijama uvijek ima kao i zahtjeva za obnovom kada je riječ o povratničkim naseljima. Tajnik Mažar se dotaknuo upravo programa pomoći povratnicima odnosno dodjele građevinskog materijala, programa koji je u tijeku u brojnim općinama uključujući Žepče Kiseljak i brojne druge a koji se nastavlja novim ugovorima i naredni tjedan.

Veleposlanik Sabolić pozdravio je sastanak kao odličnu priliku da se, s obzirom da je dužnost tek nedavno preuzeo, dodatno upozna s određenim predstavnicima lokalne vlasti te kazao kako su im vrata Veleposlanstva RH u Sarajevu itekako otvorena. Tajnik Općine Kiseljak Dragomir Lučić koji je i predvodio sastanak, kazao je kako ova Općina planski realizira projekte a samim time i traži financijska sredstva i podršku. Nakon prošlogodišnjeg kapitalnog projekta izgradnje Centra za edukaciju i rehabilitaciju, od Vlade RH ove su godine dobili sredstva za novu zgradu Doma zdravlja. Međutim, općinska administracija već razmišlja dalje o projektima poput adekvatnog prostora za kulturu te pročišćivača otpadnih voda, premda je trenutno prioritet svih prioriteta završiti Dom zdravlja.

Izvor: Vecernji.ba

Facebook Komentari