NAPAD NA POLICAJCE
Brčko

POTVRĐENA OPTUŽNICA SENADU PEKIĆU ZA RATNE ZLOČINE

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Pekića (58) iz Brčkog zbog osnovane sumnje da je 1992. godine u Bukviku kod Brčkog, zajedno s nepoznatom osobom,  ubio tri civila srpske nacionalnosti.

Optuženi se tereti da je u rujnu 1992. godine u toku vojne akcije, kao zapovjednik voda u 108. brigadi HVO-a, zajedno s nepoznatom osobom  iz vatrenog oružja lišio života tri  lica koja nisu neposredno učestvovala u neprijateljstvima. Optuženi je s NN licem došao do civila srpske nacionalnosti koji su se nalazili u zbjegu, odakle su izdvojili braću C.R. i G.R, a zatim i I.K., te ih iz vojnog vatrenog  oružja iz neposredne blizine lišili života – navodi se u optužnici.

 Pred Osnovnim sudom Distrikta Senad Pekić je optužen da je kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme  oružanog sukoba izvršio ubojstvo civila, čime bi počinio kazneno djelo Ratni zločin protiv civilnog stanovništva (iz člana 142 Kaznenog zakona SFRJ). Postupajući u fazi prethodnog saslušanja,  Osnovni sud Distrikta potvrdio je optužnicu protiv Pekića, potvrđujući tako osnovanu sumnju da je počinio kazneno djelo za koje se tereti.

Poduzimanje radnji kaznenoggonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

Facebook Komentari