Brčko

Preventivno zabranjeni posjeti brčanskoj bolnici

Odjel za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH prati stanje kako u užem tako i u širem okruženju, prikuplja informacije od entitetskih ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo te je na temelju informacija kojima raspolažemo procjena od mogućnosti pojave koronavirusa vrlo niska. Trenutačno nema zaraženih niti indicija o pojavi ovoga virusa u Brčkom, rekao je na konferenciji za medije predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović.

On je dodao da je Odjel iz predostrožnosti poduzeo niz mjera u vezi s mogućnosti pojave ovoga virusa.

U slučaju bilo kakvih sumnji o pojavi koronavirusa osiguran je telefonski broj za pacijente koji je dostupan 24 sata, 049/217 422, lokal 203. Osigurano je posebno vozilo za prijevoz pacijenata u slučaju sumnje da postoji virus. Zabranjeni su posjeti Javnoj zdravstvenoj ustanovi. Ostvareni su kontakti s Uredom za strance kako bismo pratili kretanje stranaca na prostoru naše lokalne zajednice. Po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije polijepljeni su informativni plakati na graničnom prijelazu i na zdravstvenim ustanovama, a predviđena je i posebna prostorija u zgradi Bolnice u slučaju indicija da dođe pacijent zaražen virusom, pojasnio je Pezerović.

Voditeljica Pododjela za javno zdravstvo Anđa Nikolić dodala je da su u suradnji s menadžmentom JZU „Zdravstvenog centra Brčko“ poduzeti svi koraci u slučaju eventualne pojave sumnje na koronavirus.

Važno je istaći da je u tijeku razdoblje sezonske gripe, čiji su simptomi skoro identični koronavirusu. Jedina stvar koja može da nas vodi ka koronavirusu je epidemiološka anketa, odnosno saznanje da je netko bio na putu ili je bio u kontaktu s osobama koje su došle iz Kine. Mi imamo sasvim dovoljno brzih testova gdje možemo uraditi testiranje na sezonsku gripu i otkloniti svaku sumnju kod pacijenata, istaknula je Anđa Nikolić. Ona je dodala da je rizik od pojave virusa u BiH nizak.

Facebook Komentari