Pronađeno i drugo tijelo s broda kojim je upravljao Hrvat?
Svijet

PRONAĐENO I DRUGO TIJELO S BRODA KOJIM JE UPRAVLJAO HRVAT

NASTAVILA se potraga za još deset ljudi s potonulog broda Bourbon Rhode, a među njima i za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem. U potragu je uključeno više od pet brodova, helikopter i dva zrakoplova.

Oko 8 sati ujutro Maritime bulletin koji je i dosad intenzivno pratio ovaj slučaj, objavio je da je pronađeno i drugo tijelo. Tijelo je, prema informacijama koje su objavili, izvukla posada tankera koji se priključio pozrazi, a potom je prebačeno na brod francuske mornarice.

Prvo tijelo je iz Atlantika izvučeno jučer, a kako se doznaje ono ne pripada 39-godišnjem hrvatskom kapetanu.

Obitelj hrvatskog kapetana ne gubi nadu

Obitelj hrvatskog kapetana čeka vijesti s drugog kraja svijeta.

“Mati mu kaže: Nemoj plakati. Molim te, okreni ton, malo se nasmij. Živ je on! Srce materino kaže da je on živ”, rekao je za Novu TV Mario Miškić, otac nestalog kapetana.

Ne gube nadu i vjeruju da će se njihov kapetan vratiti kući.

Desetero nestalih pomoraca traže sve raspoložive snage francuskih i američkih vlasti. Mjesto havarije četvrti dan pretražuje se i iz zraka.

Kum kapetana: “Kompanija nije popravila gdje je curilo”

Joško Mrvica, kum i najbolji prijatelj kapetana Dine Miškića, također je kapetan broda, a za Morski.hr ispričao je što zna o havariji.

“Prije dva dana došao sam u Sydney, kad sam saznao od njegove žene da ne zna ništa o mužu ni što se događa. Rekao je da su imali oduvijek problema s tim brodom jer je brod bio 12 godina u Nigeriji. Nakon toliko godina Nigerije išli su na Las Palmas gdje je bilo dokovanje i popravak broda te je brod trebao ući u novi čarter 3. listopada”, ispričao je Mrvica.

“Na dokovanju nisu popravili gdje je upravo curilo more, a firma je forsirala moga kuma da mora stići u Georgetown 3. listopada. Prvo, brod nije imao dovoljno goriva za izbjegavanje tog uragana koji je bio ogroman. Jedina šansa je bila da ide punom brzinom i da tako dođe na vrijeme u Georgetown, što bi značilo da je morao ići ispred uragana, ali u međuvremenu, zbog curenja mora u strojarnicu, stao je jedan motor gdje više nije bilo mjesta za povratak. To vam je profesionalna informacija i naš svakidašnji problem zbog cijene nafte”, opisao je Mrvica te dodao: “Firma je oduvijek bila škrta i nije popravljala brod, ustvari u firmi rade francuski laici koji nemaju veze o ničemu pa je zbog toga jako puno pomoraca dalo otkaz i prešlo na drugu firmu.”

Na otvorenom moru ih zatekao razorni uragan

Temeljno pitanje koje se postavlja nakon havarije broda šibenskog kapetana jest je li 60-metarski tegljač trebao biti na otvorenom moru kad se znalo da stiže razorni uragan Lorenzo.

Bourbon Rhode je plovio s Kanarskih otoka prema Gvajani. Na pola puta potopili su ga valovi visoki i do 20 metara.

“Sami dizajn broda tegljača je prilično robustan, prova i veliko nadgrađe, dok je krma broda prilično niska i evo neka izvješća govore da je upravo preko krme brod počeo zaprimati vodu”, kaže za Novu TV Romano Perić, predstavnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Ovo nije prvi brod ove francuske kompanije koji je potonuo. 2007. more je blizu obale u Škotskoj progutalo Bourbon Dolphin, a život je izgubilo osam norveških pomoraca.

Izvor: Indeks.hr

Facebook Komentari