ŠEST SLUŽBENIKA OPTUŽENO ZA ZLOUPORABU FUNKCIJE ILI OVLASTI
Brčko

ŠEST SLUŽBENIKA OPTUŽENO ZA ZLOUPOTREBU FUNKCIJE ILI OVLASTI

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH optužilo je više službenika Odjela za javni registar Vlade Distrikta zbog sumnje da su naplaćivanjem manjih katastarskih naknada od propisanih počinili kaznena djela zloupotrebe funkcije ili ovlasti. Ukupno šestoro referenata za katastar optuženo je da su pogodujući strankama usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu budžeta Brčko distrikta BiH.

Tužiteljstvo  Distrikta podiglo je odvojene optužnice protiv M.Č., Ž.J., V.M., E.Z., I.T. i Š.J., kojima ih tereti za zloupotrebe u službi tokom 2013. i 2014. godine. Oni su optuženi da nisu postupali u skladu s dužnostima da vode računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, te da su tako građanima, poduzećima i drugim pravnim osobama pribavili imovinsku korist u iznosima od 100 do 2 612,00 KM.

Optužnice protiv njih šestoro podignute su za kazneno djelo zloupotrebe funkcije ili ovlasti (iz člana 377 stav (1) Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH) za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta optužnice protiv službenika katastra u Brčkom su u cjelosti potvrđene.

Podsjećamo da je Tužitljstvo Brčko distrikta BiH tijekom ove godine za kazneno djelo zloupotrebe funkcije ili ovlasti optužilo ukupno osam osoba iz javnog sektora.

*Poduzimanje radnji kaznenog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Facebook Komentari