Brčko

Skupština distrikta usvojila nove zakone kao i nove izmjene postojećih

Na 57. redovitoj sjednici Skupštine, koja je s radom počela u srijedu, 18. prosinca 2019. godine, donesena su dva nova zakona: Zakon o proračunu i Zakon o radu Brčko distrikta BiH.

Zakon o proračunu usvojen je s 15 amandmana i uz Zaključak koji obvezuje Vladu da do 31. siječnja iduće godine dostavi Skupštini dinamičke planove za donošenje strateških dokumenata i reformu javne uprave koji su predviđeni novim zakonom. Dinamički planovi moraju sadržavati listu strateških dokumenata s rokovima i nositeljima aktivnosti, kao i radnjama koje se podrazumijevaju u procesu reforme javne uprave.

Dopredsjednik Skupštine Ivo Filipović ocijenio je da je donošenje novog Zakona o proračunu kao i novog Zakona o radu, koji je usvojen s tridesetak amandmana, od velike važnosti za Brčko distrikt.

Zakon o proračunu primorat će sve zastupnike i Vladu da kvalitetnije planiramo trošenje sredstava. Dobili smo i Zakon o radu koji je poboljšan amandmanima i mislim da će radnici biti zadovoljni zakonskim rješenjima, rekao je dopredsjednik Filipović.

Usvojeni su zakoni o izmjenama i dopunama Zakona o Direkciji za financije i Zakona o Trezoru Brčko distrikta kojima su ovi zakoni usklađeni s novim Zakonom o proračunu.

Zastupnici su po žurnom postupku usvojili Nacrt zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Nacrt zakona o dopuni Zakona o zdravstvenom osiguranju. Dopunom Zakona o zdravstvenom osiguranju je propisano da za vrijeme dopusta s posla roditelji, posvojitelji ili skrbnici djeteta oboljelog od malignih bolesti ili drugog teškog pogoršanja zdravstvenog stanja imaju pravo na naknadu plaće u iznosu od 100 posto od osnovice za naknadu. Razmatran je i u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim poduzećima.

Zastupnici su usvojili Odluku o privremenom financiranju odjela i institucija Brčko distrikta BiH za prva tri mjeseca iduće godine u iznosu od 48.173.625,91 KM. Donesena je Odluka o povjeravanju izvanrednog održavanja / rekonstrukcije mosta na Savi, Brčko – Gunja, Javnom poduzeću „Ceste Brčko“.

Studije će pokazati je li moguće da se na ovom mostu u idućih osam do deset godina obavlja teretni promet. Za sve administrativne, pripremne i operativne procedure i gradnju objektivan rok je između dvije i tri godine, rekao je Miroslav Miškić ravnatelj Cesta Brčko.

Pojasnio je da je ranijom odlukom Skupštine iz neraspoređene neto dobiti Poduzeća u 2018. godini za sanaciju mosta usmjereno 1,6 milijuna KM, ali da to neće biti dovoljno za potpunu realizaciju projekta.

Donesena je i Odluka o produljenju mandata Ismetu Dedeiću, vršitelju dužnosti ravnatelja Zavoda za planiranje, projektiranje i razvitak Brčko distrikta BiH za dodatnih šest mjeseci.  Odlukom Skupštine izmijenjena je Odluka o imenovanju predsjedatelja i članova stalnih skupštinskih povjerenstava kojom je u Povjerenstvo za zaštitu ljudskih prava i Povjerenstvo za provedbu Kodeksa ponašanja zastupnika umjesto Ivana Krndelja imenovana Ljubica Ilić.

Zastupnici su donijeli i više odluka o utvrđivanju javnog interesa, dok će preostale točke dnevnog reda, koje se uglavnom odnose na izvješća o reviziji financijskog poslovanja odjela i institucija i informacije, biti razmatrane na nastavku sjednice. Vrijeme održavanja nastavka 57. redovite sjednice bit će naknadno utvrđeno i priopćeno.

Facebook Komentari