ŠREAJK BRČANSKIH ODVJETNIKA MOGAO BI POSTATI PROBLEM CIJELE BIHajk brčanskih advokata mogao bi postati problem Bosne i Hercegovine
Brčko Uncategorized

ŠTRAJK BRČANSKIH ODVJETNIKA MOGAO BI POSTATI PROBLEM CIJELE BIH

Predstavnici odvjetničke komore Repbulike Srpske i predstavnici odvjetničke komore Federacije BiH, zajedno sa brčanskim odvjetnicima, sastali su se jučer s gradonačelnikom Brčkog Sinišom Milićem, kako bi razgovarali o odbijanju brčanske Skupštine da se odvjetnička djelatnost na godinu dana izuzme iz procesa fiskalizacije.

Predstavnici entitetskih komora istakli su, nakon sastanka, da odvjetnici neće odustati od svojih namjera i da će biti uz brčanske kolege u ovom slučaju.

Predsjednik Odvjetničke komore Republike Srpske Branislav Rakić istakao je da je važno da javnost zna da se ne radi o hiru, nego o isključivoj potrebi odvjetnika da zaštiti svoje klijente i odvjetničku tajnu.

On je dodao da odvjetnicini do sada nisu bili izuzeti kontrole, jer se spisi mogu kontrolirati, ali samo po zahtjevu tužitelja po naredbi Suda.

-Većina odvjetnika u Republici Srpskoj i BiH su u sustavu PDV – a, njihov promet se lako može provjeriti i nema tu nikakvog skrivanja, međutim sustavom fiskalizacije i uvidom u odvjetničke spise, narušava se odvjetnička tajna, a nama je dužnost da štitimo klijente, rekao je Rakić.

Član Upravnog odbora Odvjetničke komore Federacije BiH Mirza Telalović ističe da se ovime stvara jedna nezdrava situacija, jer su odvjetnici fiskaliziranisamo u distriktu, ali ne i u entitetima, što opet nije na njihovu štetu, nego na štetu građana.

-Lokalna politika nas ne zanima, odvjetništvo je iznad politke, naše komore su članice europskih i svjetskih organizacija. Nama je cilj uspostava ljudskih prava i temeljnih sloboda kako smo to preuzeli iz istoimene konvencije, a sve to, iznad je politike, rekao je Telalović.

Član protestnog odbora odvjetnika iz Brčko distrikta Mirko Simić rekao je da postoji i mogućnost obustave rada odvjetnika i u BiH jer su entitetske odvjetničke komore potpuno stale iza brčanskih odvjetnika.

-Odvjetničke  komore će preduzeti dalje mjere, na način da će se one radikalizovati, a postoji mogućnost i obustave rada odvjetnika na nivou BiH, rekao je Simić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić istakao je da mu je veoma žao što je uopće došlo do ove situacije.

-Jasno je da ovo već sad prevazilazi granice Brčko distrikta, te da će problem obustave rada odvjetnika vjerovatno postati i problem Bosne i Hercegovine, rekao je Milić.

Brčanski odvjetnici kažu da na ostvarenje pravde čeka oko 6.000 građana Brčko distrtitka, te da je to samo pokazatelj ko najviše trpi u ovoj situaciji.

Izvor: nula49

Facebook Komentari