SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH
Brčko

SVEČANA AKADEMIJA POVODOM DANA DRŽAVNOSTI BIH

Sinoć je u dvorani Omladinskog centra u Brčkom upriličena Svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Time je zaključeno obilježavanje jednog od najvažnijih datuma u povijesti naše države.

Udruženje građana „Stećak“ je već tradicionalno organizator ove manifestacije, a predsjednik Udruženja Ernad Osmić se nada da će ovaj datum u budućnosti spajati narode sa ovog prostora, a ne razdvajati.

-Svojevrstan moto ove godine je Bosna i Hercegovina kao tekovina europskih ideala. Te ideale mi prepoznajemo kao antifašističku borbu i kao nastojanje da budemo otvoreno društvo, kazao je Osmić za Otisak.ba.

Zarad velikodržavnih aspiracija se negiraju povijesne tekovine

U sklopu Akademije prisutni su imali priliku da pogledaju video priloge o značaju ZAVNOBiH-a, da uživaju u glazbenim izvedbama učenika Osnovne glazbene škole u Brčkom, te u glazbenoj izvedbi Slađane Dedić, akademske pijanistice i profesorice klavira.

Počasni gost je bio vanredni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli na Odsjeku za povijest na više predmeta u okviru naučne oblasti „Novi vijek”, dr. sci. Izet Šabotić, koji je prisutnima održao kratak čas povijesto Bosne i Hercegovine.

-Obnovljena je država, udareni su temelji koji su bili za sve narode i sve građane i to u Rezoluciji jasno stoji. Danas ta osnova, ne samo sa povijesnog, nego i sa pravnog, a i svakog drugog aspekta, može da bude jako prihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu. Time nitko nije ugrožen, ali je problem što one snage koje stoljećima aspiracije prema Bosni od svojih projekata nisu odustale i još uvijek negiraju sve ono što je bosansko i probosansko, pa i ZAVNOBiH, koji je povijesna tekovina države i naroda, ali zarad tih velikodržavnih aspiracija se to negira i bez razloga, kazao je Šabotić.

On čvrsto tvrdi da, ukoliko se želi izgrađivati zajednička država, onda se opće vrijednosti moraju prihvatiti, a tekovine ZAVNOBiH-a uzeti kao svoje, jer one nisu ništa manje hrvatske ili srpske nego što su bošnjačke.

-Hoću da vjerujem da i oni koji su podložni utjecaju velikodržavnih projekcija jednog dana shvatiti da im je država Bosna i Hercegovina i da će u budućnosti svi raditi za dobrobit iste, zaključio je Šabotić.

Izvor: otisak.ba

Facebook Komentari