Brčko Uncategorized Vijesti

Tko koristi strah od korone za zaradu? Vlada donijela odluku o vraćanju cijena na razinu od 5.ožujka

Na nastavku 89. izvanredne sjednice Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine donijela je odluku o vraćanju cijena na razinu koja je važilo 5. ožujka ove godine.

Predstojnik odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da se ova odluka odnosi na sve gospodarske subjekte koji se bave proizvodnjom i trgovinom i da su dužni poštivati ova uputstva.

„S obzirom da imamo informacije s terena i da postoji osjećaj kod građana da u ovoj kriznoj situaciji dolazi do povećanja cijena, a prije svega radi se o cijenama prehrambenih proizvoda, lijekova, proizvoda za higijenu i drugih proizvoda, mi smo donijeli odluku o vraćanju cijena na prethodno razdoblje, odnosno na cijene koje su važile 5. ožujka 2020. godine. Ova odluka se odnosi na sve gospodarske subjekte koji se bave proizvodnjom ili trgovinom i dužni su poštovati ova uputstva. Naravno, izuzetak tome će biti cijene onih proizvoda na koje trgovci ili proizvođači ne mogu utjecati, a gdje je došlo do povećanja repromaterijala, odnosno do povećanja ulaznih cijena trgovaca”, kazao je Gudeljević.

Vlada Brčko distrikta BiH na izvanrednoj sjednici donijela je i Odluku o izmjeni Odluke o graničnom prijelazu Brčko distrikta BiH.

Šef Inspektorata Brčko distrikta BiH Damir Bulčević kazao je da je u koordinaciji s inspektoratima Republike Srpske i Federacije BiH došlo do izmjene odluke i da sanitarni inspektori izdaju rješenja o izolaciji na 14 dana svim građanima BiH bez obzira na mjesto prebivališta.

„Dosadašnja odluka je tretirala samo građane BiH s mjestom prebivališta u Brčko distriktu BiH radi mjesne nadležnosti Inspektorata, ali pošto nam se dešavalo na terenu da jednostavno ne znamo za neke osobe ili nisu registrovane na određenim kontakt tačkama, smatramo da je ovako bolje. Mi smo se između sebe iskoordinirali u skladu sa savjetima Ministarstva civilnih poslova BiH na nivou cijele BiH i na nivou tri inspektorata dogovorili smo se za takvu odluku tako da se ne može više desiti da uđe državljanin BiH, a da ne bude evidentiran. Granični prelaz je i dalje otvoren za sve strane državljane i građane BiH”, kazao je Bulčević ističući da je jučer u toku dana oko 39 državljana BiH ušlo na granični prelaz u Brčkom i da sanitarna inspekcija radi 24 sata.

„Sanitarna inspekcija radi 24 sata i povećali smo broj inspektora. Do sada smo imali pet, a sada je na graničnom prijelazu aktivno devet inspektora. Ukoliko bude potrebe, mi ćemo povećavati taj broj”, kazao je Bulčević.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za zdravstvo JZU „Zdravstveni centar Brčko” Brčko distrikta BiH za razdoblje od 1. 1. do 31. 3. 2020. godine i Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu tekućeg transfera za javne fondove Fondu zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH za razdoblje od 1. 1. do 31. 3. 2020. godine.

Autor: Vlada Brčko distrikta BiH

Facebook Komentari