TRAGOM KULTURNOG NASLIJEĐA POSAVSKOG KRAJA U RUHU KUDOVA
Kultura

TRAGOM KULTURNOG NASLIJEĐA POSAVSKOG KRAJA U RUHU KUDOVA

Hrvatska kulturno-umjetnička društva vjerni su pratitelji naše tradicije, kulture i običaja. U prethodnom izdanju našeg glasila pisali smo o radu i djelovanju H-KUD-a „Skakava 06“ i H-KUD-a „Župa Zovik“, dok u novom broju posebnu pozornost kao što smo i obećali, posvetit ćemo  preostalim hrvatsko kulturno-umjetničkim društvima iz Bijele i Boća.

 

Kulturno-umjetničko društvo H – KUD Bijela iz Bijele

 

H-KUD Bijela osnovano je 1804. godine pod okriljem franjevačkog samostana. Djelovalo je i radilo do 1941. godine. Nakon kraćeg prekida poslije Drugog svjetskog rata, društvo obnavlja svoj rad i od 1956. do 1968. godine počinje djelovati pod nazivom KUD Bijela – Seljačka sloga. Nakon ponovnog kraćeg prekida od 1973. godine društvo pod nazivom KUD „Mladost Bijela“ doživljava veliki uspon sudjelovanjem na mnogim folklornim smotrama i u okviru dramsko-glazbenih sekcija.

Nažalost od 1992. godine zbog rata društvo ponovno prestaje s radom. Tek od 2003. godine ponovo postaje registrirano kao H-KUD Bijela i tako ostaje do danas. Stjepan Vilušić, predsjednik ovog KUD-a kaže da nikada nisu prestali čuvati tradiciju Hrvata posavskog kraja, što redovito dokazuju kroz svoje nastupe.

„Ove godine smo imali dvadeset i pet nastupa od kojih bih pored brčanskih, izdvojio gostovanja u Zagrebu, Beču, Slavonskom Brodu te Virovitici. Imamo dvije skupine igrača, prvu i drugu postavu što je ukupno sedamdeset članova u cijelom KUD-u. Najviše smo vjerni tradiciji Hrvata brčanskog kraja, igrama starih izvornih kola, koja su igrana u zadnjih stotinu godina. Tu su i stare nošnje od naših baka i djedova s kojima se zaista ponosimo. Plan budućeg rada je da ansmabl pojačamo novim članovima, jer već imamo nekoliko poziva za nastupe u europskim zemljama“ – ispričao je Vilušić, zahalivši se dogradonečelniku Brčkog dr. Anti Domiću, dopredsjedniku brčanske Skupštine Ivici Filipoviću, voditelju Pododjela za sport, kulturu i turizam u Vladi Brčko Distrikta Jakovu Amidžiću, predsjedniku HKD „Napredak“ Brčko dr. Anti Basiću i svima onima koji daju podršku H-KUD Bijela.

Tijekom svih godina društvo je gajilo tradiciju, običaje i kulturu hrvatskoga naroda. Organizirali su i snimali mnoga sijela, prezentirali narodnu nošnju i stare običaje. Sudjelovali su na međunarodnim smotrama u Budimpešti i Zagrebu, također na Vinkovačkim jesenima i u Gornjem Milanovcu, gdje su osvojili prvo mjesto. Sudjelovali su na Četvrtoj smotri narodnog stvaralaštva te 2013. godine u emisiji „Žikina šarenica“ s dr. Antom Domićem, tadašnjim gradonačelnikom i aktualnim dogradonačelnikom Brčko distrikta BiH.

Kulturno-umjetničko društvo HKUD „Izidor Poljak“ iz Boća

 

H-KUD „Izidor Poljak“ Boće obnovio je svoj rad kao podružnica HKD „Napredak“ Sarajevo još ratne 1994. godine. Formiranjem Brčko Distrikta BiH zbog proceduralnih razloga društvo je preregistrirano u samostalni pravni subjekt 18. rujna 2003. godine.  Prvi značajni nastup u teškim i složenim vremenima bio je na „Smotri Hrvatskog folklora“ u Mostaru 1995. godine.

„Pored zapaženog učešća na bosanskohercegovačkim prostorima bili smo sudionici na najdražoj ’34. Međunarodnoj smotri u Zagrebu’. Pjevačka skupina KUD-a učestvovala je s izvornim napjevima na danima ‘Gange, rere i bećarca’ u lipnju 1998. godine u velikoj dvorani „Vatroslava Lisinskog“ u Zagrebu te na danima Bosanske Posavine u Zagrebu u prosincu 1999. godine, „Đakovačkim Vezovima“ u srpnju 2000. godine kao i na svim dosadašnjim smotrama amaterskog stvaralaštva u Brčkom i na drugim manifestacijama u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i Austriji. Svake godine organiziramo Božićni koncert u želji da u našem lokalnom središtu predstavimo kulturno stvaralaštvo Hrvata – katolika ovog područja“ – ispričao je predsjednik boćanskog KUD-a Filip Jarić.

On je napomenuo da trenutno imaju oko dvadeset i pet aktivnih članova, od kojih su: svirači, pjevači i plesači (igrači). Samo u ovoj godini nastupali su nekoliko puta u Brčkom na raznim manifestacijama, u zavičajnom Boću za Patron župe, Zoviku, Odžaku, Banja Luci, za Dane Vrbasa, Skakavi Gornjoj, Gunji te u Općini Pelagićevo na Gastro-susretima.

„Do kraja godine planiramo prirediti i upriličiti naš tradicionalni Božićni koncert koji se svake godine održava 26. prosinca gdje ćemo pozvati u posjetu domaća i najmanje pet kulturno-umjetničkih društava iz okruženja i šire“ – poručio je gospodin Jarić.

 Izvor: Glas HDZ-a

 

 

 

Facebook Komentari