TURIZAM U REGIJI: HRVATSKA ISPRED SVIH
Svijet

TURIZAM U REGIJI: HRVATSKA ISPRED SVIH

Prošle godine svijetom je proputovalo 1,4 milijardi ljudi, a turizam bilježi stalna povećanja.

Još 1980. godine, 75 posto svjetskog stanovništva je trebalo vize za kretanja u međudržavnom prostoru. Danas su vize potrebne za 53 posto stanovništva planete.

Aviopromet je, dostigavši 58 posto ukupnog prometa svjetske populacije, doprinio razvoju turizma, kao i digitalna tehnologija koja putnike „vodi“ kroz svijet. Naša regija zauzima nezanemariv dio tržišta i konstantno napreduje.

Hrvatska je tradicionalno vodeća na tom polju. Brojke dokazuju kako od početka 2019. godine Hrvatska na vrlo konkurentnom međunarodnom tržištu uživa stabilnu poziciju, uz sve bolju posjećenost u razdobljima pred i postsezone, kao i sve bolji rezultati koje, osim na tradicionalno jakim europskim tržištima poput Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Velike Britanije ili Mađarske, ostvaruje i na dalekim tržištima poput SAD-a, Kanade, Kine ili Australije.

Prihodi 2,7 milijardi eura

„Prema statističkim pokazateljima sustava eVisitor, u razdoblju od siječnja do kraja rujna 2019. godine, u Hrvatskoj je u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu ukupno ostvareno 18.792.461 dolazaka i 102.900.601 noćenja što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od pet posto u dolascima te dva posto u noćenjima. Od toga su strani gosti ostvarili 16.828.657 dolazaka (rast od četiri posto) 90.428.237 noćenja (rast od 1,4 posto), dok porast prometa bilježe i domaći gosti i to u dolascima od devet posto te u noćenjima od sedam posto“, objašnjava direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Turizam u ovoj zemlji zauzima značajan udio bruto nacionalnog dohotka, a Hrvatska narodna banka je priopćila da su u prvih šest mjeseci 2019. godine, prihodi od stranih turista iznosili dvije milijarde i 720 milijuna eura, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od pet posto, odnosno prihodovano je 127 milijuna eura više.

U Hrvatsku najviše dolaze turisti iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Velike Britanije, Češke, Poljske…

„Također, HTZ je tijekom prošle i ove godine pojačao marketinške aktivnosti i prisutnost na dalekim tržištima. Otvoreni su uredi predstavništva HTZ-a u Šangaju, Los Angelesu i Seulu. Potvrđuju to i ostvareni rezultati u ovoj godini, pa se tako primjerice s tržišta SAD-a bilježi rast noćenja od 12, odnosno 28 posto rasta u noćenjima s tržišta Kine ili 10 posto rasta u noćenjima s tržišta Kanade, te pet posto rasta u noćenjima s tržišta Južne Koreje“, napominje  Kristijan Staničić ističući zadovoljstvo sezonom koja u pojedinim mjesecima nije nagovještavala sjajne rezultate.

Stabilan rast tržišta

Ostale zemlje regije barataju podacima do kraja mjeseca kolovoza. Tako je Srbija, od početka godine, prema Republičkom zavodu za statistiku, ugostila 2.490.977 turista.

„To je za šest posto više u odnosu na period od siječnja do kolovoza 2018. godine. Domaćih turista je bilo 1.282.477, što je za šest posto više u odnosu na isti period 2018. godine ili 51 posto od ukupnog broja gostiju, a inostranih 1.208.500 (više za pet  posto), odnosno 49 posto od ukupnog broja gostiju“, kaže Lijana Stanković iz Nacionalne turističke organizacije Srbije.

S obzirom kako su domaći turisti brojniji od stranih, vrijedi navesti i financijske učinke ove grane gospodarstva. Internetska strana Narodne banke Srbije, navodi da je u periodu od siječnja do srpnja tekuće godine ostvareni devizni priliv od turizma iznosio je 833 milijuna dolara, što je za jedna posto više u odnosu na period od siječnja do srpnja 2018. godine. Devizni odliv u periodu od siječnja do srpnja 2019. godine iznosio je 1,010 milijardi dolara ili 7 posto više u odnosu na period od siječnja do srpnja 2018. godine.

„Tržišta bivših jugoslovenskih republika bilježe uglavnom stabilan rast i skoro uvijek su u prvih deset po ostvarenom broju noćenja. Ovo su tržišta sa kojih turisti uglavnom dolaze individualno, dok je manji broj preko turističkih agencija. Broj kineskih turista je naglo skočio posle ukidanja viza, a taj dogadjaj je koincidirao sa sve intenzivnijom kampanjom.

BiH: Više turista, manje noćenja

Centralna banka BiH objavila podatak da je u 2018. godini po osnovu noćenja stranih turista i pratećih usluga, priliv sredstava iznosio oko 660 milijuna eura, te da u posljednje tri godine bilježi rast od 10,8 posto. Samo od početka tekuće godine do kraja kolovoza u ovoj zemlji je prema podacima Agencije za statistiku BiH bilo 1.112.026 posjeta, što je više za 11,5 posto i 2.332.753 noćenja, što je više za 9,9 posto u odnosu na isti period 2018. godine.

Broj noćenja domaćih turista veći je za 7,1 posto, dok je broj noćenja stranih turista veći za 11,0 posto u odnosu na isti period 2018. godine. U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista je 27,2, dok je 72,8 posto učešće stranih turista. Upoređujući sa stanjem u Sjevernoj Makedoniji, Bosna i Hercegovina je ugostila znatno više turista, koji su ipak zabilježili osjetno manji broj noćenja.

Izvor: hercegovinainfo

Facebook Komentari