NAPAD NA POLICAJCE
Brčko

TUŽITELJSTVO BIH TRAŽI IZRUČENJE OSMANA OSMANOVIĆA IZ SRBIJE

Državno tužiteljstvo je podnijelo zahtjev za izručenje Osmana Osmanovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen na području Brčkog koji je uhićen u Srbiji.

Tužiteljstvo BiH je, kako se navodi u priopćenju, predložilo Ministarstvu pravde BiH da se pravosudnim institucijama Republike Srbije uputi molba za izručenje Osmanovića.

Iz Tužiteljstva su naveli da rade na predmetu koji se odnosi na osumnjičenog.

-Razlozi zbog kojih se traži izručenje u BiH jesu što su navedeni zločini počinjeni na teritoriji BiH, gdje su žrtve državljani BiH, kao i da se dokazi i svjedoci nalaze u BiH, te da je Osman Osmanović državljanin BiH, stoji u priopćenju.

Kako je ranije pisala Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Viši sud u Beogradu je Osmanoviću, koji je uhićen u subotu uvečer, odredio pritvor u trajanju 30 dana zbog mogućnosti bjekstva.

Protiv Osmanovića, bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), u Srbiji se vodi istraga zbog sumnje da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Srbijansko tužiteljstvo je ranije u svom priopćenju navelo da je Osmanović, “kao pripadnik HVO-a a kasnije ABiH, zajedno s više pripadnika svoje jedinice nanosio tjelesne povrede, mučio, zlostavljao i zastrašivao civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske”.

Apelacioni sud Brčko distrikta je 2015. osudio Galiba Hadžića na dvije godine i deset mjeseci zatvora i Nijaza Hodžića na godinu dana zatvora zbog mučenja zatvorenika u “Rasadniku”. Osmanović je bio svjedok na tom suđenju.

Izvor: otisak.ba

Facebook Komentari