Brčko

U Brčko distriktu nema “korona virusa”

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 75. redovitoj sjednici vodila je raspravu o aktualnoj situaciji u svijetu u vezi s korona virusom te predložila da institucije zdravstva u Distriktu urade određene mjere kako bi bili pripremljene u slučaju pojave virusa i da informiraju javnost o primjeni preventivnih mjera.

Predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Akif Pezerović na sjednici je informirao nazočne da trenutačno u Brčko distriktu BiH kao ni u BiH nema zabilježen slučaj korona virusa.

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjoj je sjednici usvojila Prijedlog odluke o davanju suglasnosti za angažiranje 21 izvršitelja za obavljanje posebnih poslova u Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo uz određene izmjene.

Sjednica je prekinuta na točki Razmatranje i usvajanje prijedloga zaključka o davanju suglasnosti na Program rada JZU „Zdravstvenog centra Brčko“ Brčko distrikta BiH za 2020. godinu i rasprava će se nastaviti na narednoj sjednici.

Odjel za zdravstvo je također dao upute i savjete o “korona virusu”.

Opasnost od pojave novog koronavirusa u Bosni i Hercegovini smatra se niskom, ali se ne može u potpunosti isključiti.

Nedavna potvrda da se bolest može prenositi s čovjeka na čovjeka povećala je strahove da se bolest može proširiti. Koronavirusi velika su porodica virusa od kojih neki mogu uzrokovati bolest kod ljudi, a drugi kruže među životinjama.

Koronavirus može izazvati blage simptome slične gripi, ali i ozbiljnu formu bolesti. Postojeće kronične bolesti kao što su povišen krvni tlak i druge kardiovaskularne bolesti, dijabetes, problemi s jetrom i druga respiratorna oboljenja mogu češće dovesti do teških formi.

Pododjel za javno zdravstvo preporučuje primjenu temeljnih mjera za smanjenje rizika od prijenosa akutnih respiratornih infekcija.

Savjetuje se:

 1. izbjegavanje velikih skupova ljudi kako bi se spriječilo prenošenje infekcije kapljičnim putem
 2. korištenje zaštitne odjeće i specijalnih maski za zdravstvene radnike
 3. pojačati higijenske mjere (čišćenje, dezinfekcija, provjetravanje)
 4. izbjegavati bliski kontakt s osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju
 5. izbjegavati bliski i nezaštićeni kontakt sa živim i uginulim životinjama
 6. često pranje ruku, posebice nakon kontakta s bolesnicima i njihovom okolinom
 7. termička obrada namirnica, posebno mesa
 8. ako nije neophodno, odložiti putovanje, posebice u dijelove svijeta gdje su već registrirani oboljeli
 9. prije putovanja savjetuje se putnicima da od svog liječnika potraže dodatne informacije jer neke države, uzimajući u obzir lokalni kontekst, mogu prilagoditi preporuke SZO-a;
 10. putnici koji imaju simptome akutne respiratorne infekcije trebaju koristiti jednokratne rupčiće prilikom kašljanja i kihanja
 11. putnici koji prije, tijekom ili nakon putovanja iz oblasti gdje su registrirani oboljeli razviju simptome (povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, otežano disanje) trebaju se javiti svom liječniku i naglasiti gdje su putovali.

Facebook Komentari