Brčko Vijesti

U Brčko iz Kine stigle oko 4,5 tone zaštitne opreme

U Brčko distrikt BiH danas su u prvoj pošiljci iz Kine stigle oko 4,5 tone zaštitne opreme ukupne vrijednosti oko 380.000 KM koja će se koristiti u borbi protiv koronavirusa.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH i zapovjednik Kriznoga stožera za zaštitu i spašavanje Siniša Milić kazao je da je u pošiljci stiglo 300.000 maski, 300.000 rukavica i 2.000 zaštitnih odijela te da se narednoga tjedna očekuje i druga pošiljka kojom će se dobiti 10.000 medicinskih maski, 10.000 odijela i 3.000 zaštitnih naočala.

 

„Radi se o opremi koja je neophodna našim zdravstvenim radnicima kako bi u skladu sa standardima radili svoj posao na zaštiti građana, ali i kako bi zaštitili, prije svega, sebe. Mi s ovim kontingentom zapravo dobivamo dovoljne količine zaštitne opreme i možemo konstatirati da je naše zdravstvo opremljeno i sposobno boriti se s koronavirusom“, kazao je Milić dodajući da su, na svu sreću, preventivne mjere koje su poduzete u prethodnom razdoblju dale dobre rezultate.

„Mi smo na neki način kupili vrijeme da spriječimo udar na naše zdravstvo i nalazimo se u prilično dobroj situaciji pa već možemo planirati relaksaciju mjera i naredbi koje smo donijeli u prethodnom razdoblju. Mi smo na jučerašnjoj sjednici Stožera zadužili Odjel za zdravstvo i ostale usluge, naš JZU „Zdravstveni centar Brčko“, Odjel za gospodarski razvitak, sport i kulturu i još neke institucije da načine jedan dinamičan plan ublažavanja mjera i naredbi Kriznoga stožera. Narednih dana možemo očekivati da se stanje na prostoru Distrikta koje je uvedeno 11. ožujka odlukom Vlade o proglašenju stanja opće opasnosti polako počne vraćati u neke normalne tijekove“, kazao je Milić.

Gradonačelnik je upozorio da se ipak mjere fizičke distance i druge mjere koje se preporučuju od Svjetske zdravstvene organizacije moraju poštovati. On je također izrazio i nezadovoljstvo zbog nepoštovanja mjera na tržnici Klanac.

„Informiran sam da se na tržnici Klanac te mjere ne poštuju i mi ćemo pratiti to stanje, pokušat ćemo osigurati funkcioniranje i te tržnice na način kako to predviđaju pravila i procedure. Ako se i dalje budu kršile mjere, mi ćemo biti prinuđeni ponovno obustaviti rad tržnice. Građani moraju biti svjesni opasnosti da ovo još nije svršeno i da svoje ponašanje i dalje trebaju prilagođavati preporukama i naredbama Vlade“, naglasio je Milić.

Akif Pezerović, predstojnik Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da će današnja pristigla pošiljka iz Kine pomoći medicinskim radnicima da se lakše bore s trenutačnim stanjem.

„Mi smo se do sada na određeni način snalazili nabavljajući manje količine od domaćih proizvođača ili domaćih uvoznika. Međutim, ovo će relaksirati situaciju u radu. Kriza je dostignula vrhunac i nadam se da će se uskoro početi i s popuštanjem određenih mjera“, kazao je Pezerović.

On je u izjavi za medije kazao da je bivši objekt „Cicibela“ uspostavljen kao karantena za sve osobe koje su s područja Distrikta i koje ulaze u svoju državu iz inozemstva.

„Te će osobe po odluci Stožera odmah poslije ulaska u državu biti pregledane i upućene u karantenu na razdoblje od 14 dana. Znači, svi oni koji dolaze neće moći ići kući kao što je to bilo do sada, nego će morati provesti 14 dana u karanteni. Tu imamo jedanaest prostorija i možemo primiti preko 30 osoba“, kazao je Pezerović.

Nakon prijama pošiljke gradonačelnik Brčko distrikta BiH uručio je i zahvalnicu He Haibinu, predstavniku Udruge za promociju bosanskohercegovačko-kineskog mira i jedinstva, za doprinos gradu u borbi protiv koronavirusa.

 

Facebook Komentari