UDRUŽENJE DIJABETIČARA POTPISALO MEMORANDUM O SURADNJI S FZO BRČKO DISTRIKTA
Brčko

UDRUŽENJE DIJABETIČARA POTPISALO MEMORANDUM O SURADNJI S FZO BRČKO DISTRIKTA

Nizom aktivnosti Udruženje dijabetičara Brčko distrikta obilježilo Svjetski dan dijabetesa.

Završna manifestacija, održana proteklog petka u gradskom Omladinskom centru, bila je prilika i da predstavnici pacijentskog udruženja koje postoji duže od 16 godina, potpišu i memorandum o suradnji s ravnateljom Fonda Zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH gospodinom Miodragom Todorovićem, te da zainteresovanim prezentiraju, šta je to šećerna bolest, načini prevencije i moguće komplikacije ove bolesti koja obuhvaća deset posto stanovnika Distrikta svih životnih dobi.

-Organizirali smo javnu tribinu za sve građane Brčko distrikta pod nazivom „Diabetes mellitus i komplikacije“. Predavači su na naše veliko zadovoljstvo bili endokrinolog prim. dr Mirjana Todorović, kardiolog prim.dr Admir Alagić, obiteljski doktor prim.dr Maksida Jašarević kao i oftamolog prim. dr Gordana Kisić, koji su govorili o prevenciji i komplikacijama koje prate dijabetes. Pored toga takođe smo upriličili i potpisivanje memoranduma o suradnji s FZO što je jedna velika i značajna stvar za naše udruženje, u svoje  ime i u ime članova udruženja se zahvaljujem FZO na podršci i razumijevanju.

Predsjednik Udruženja Dijabetičara Brčko distrikta BiH, Đorđe Vuković također je najavio i projekt Škola Dijabetesa koga će također za sve zainteresirane građane Distrikta, voditi stručno medicinsko osoblje te certifikovani predavači.

Potpisivanje sporazuma sa Fondom veliki je iskorak ali i samo razumjevanje za spomenutu kategoriju pacijenata naglasio je i ravnatelj brčanskog Fonda.

-Ovo večeras je samo jedna u nizu aktivnosti koje sprovodimo u suradnji s Udruženjem Dijabetičara. Ono na šta sam jako ponosan, jest činjenica da smo za sljedeću godinu dogovorili sa šefom resornog Odjela da izdvajanja za ovu populaciju, budu barem duplo veća. Također, mi smo ovdje da i sami naučimo kako pomoći i razumjeti oboljele od dijabetesa. Edukacija je nešto što treba da predhodi prevenciji i to je ono na čemu će Fond partnerski da radi sa predstavnicima Dijabetičara, istakao je Miodrag Todorović Disrektor FZO Brčko distrikta BiH.

Da je prevencija najvažnija suglasana je i doktorica Mirjana Todorović koja od samog nastanka Udruženja usko surađuje sa pacijentima. Todorovićeva je istakla da je nakon prevencije, naravno važna i dijagnostika kao preduvjet za kvalitetno liječenje svakog pojedinca.

-Posebno bih pohvalila projekt Škola dijabetesa našeg predsjednika Đorđa Vukovića, kog smo svi podržali i ja kao liječnica smatram da je ovakav projekt od izuzetnog značaja za svakog pojedinca, bez obzira da li on imao šečer ili neko od njegovih članova obitelji. Osvjestiti svakog pojedinca i opet ponavljam raditi na prevenciji i edukaciji je u globalnom smislu zaista velika stvar i ja sam tu da svojim znanjem i radom dam svoj doprinos kako radu udruženja tako i svim ljudima koji su zainteresirani i žele da nauče i znaju više, kazala je Todorović.

Projekt „Škola dijabetesa“ je namijenjen svim građanima distrikta koji žele da nauče više o samoj prevenciji Šećerne bolesti, oboljelima kako voditi zdrav život sa dijabetesom i izbjeći ili odgoditi sve moguće komplikacije koje ova bolest nosi.

Škola je zamišljenja u vidu teorijskih i praktičnih radionica gdje će teme biti prilagođene grupama.

Prijave se mogu izvršiti svaki radni dan od 07 do 14 sati u Prostorijama udruženja (koje se nalaze ul. R.Dž.Čauševića 30 – naselje Kolobara), istakao je Vuković.

Izvor: nula.49

Facebook Komentari