upriličeno otvorenje izložbe "novi život starog hrasta"
Brčko

DOMIĆ SLUŽBENO OTVORIO IZLOŽBU “NOVI ŽIVOT STAROG HRASTA”

U Muzeju Brčko distrikta BiH, u zgradi Šipada, danas je upriličeno otvorenje izložbe kostolačke kulture pod imenom “Novi život starog hrasta”.Izložba replika u abonosu izrađenih posuda kostolačkog doba a sadrži 33 posude, različitih oblika i veličina, koje ručno izrađuje Ivo Jelušić iz Vojskove, mjesta u općini Odžak. 

Prije nepunih 60 godina vršeno je sistematsko iskopavanje na području Pivnica (Potočani) kod Odžaka, gdje je nađeno nekoliko fragmenata i cijelih keramičkih posuda starih više od 4.000 godina koje su upućivale na kostolačku kulturu na ovim prostorima. Eksponati koji su pronađeni tada, danas se čuvaju u Zemaljskom muzeju BiH.

Ivo Jelušić je oživio taj dio povijesti svoga kraja tako što je posude izradio, jednu po jednu, od fosiliziranog drveta hrasta lužnjaka-abonosa, koje je izvađeno iz rijeke Bosne, te napravio 33 posude.

Izložbu je otvorio dogradonačelnik Brčko distrikta, dr. Anto Domić, koji se obratio svim nazočnima:

“Hvala Ivi i svima drugima koji su radili na otkrivanju ovog vrijednog dijela povijesti u našoj Posavini ili našoj neposrednoj blizini. Hvala što ste došli u Brčko i pokazali svu svoju majstoriju, jer trebalo je znati ovo izgraditi i treba pronaći drvo u rijeci i pripremiti sve ovako originalno ili da replika bude što vjernija originalu i ovo je još jedan trenutak kojim se trebamo svi mi ponositi, koji živimo u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i na ovu kulturu a i na ljude koji su se potrudili da ova kultura izađe na vidjelo i da bude obznanjena svima nama. Sretan sam što mogu kao Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta pozdraviti između ostalih i svog kolegu Jakova, dobrodošao u Brčko i što mogu ovu izložbu proglasiti otvorenom. Siguran sam da će ljudi doći, promatrati ove eksponate i siguran sam da ćemo svi poslije ove izložbe  biti puno bogatiji znanjem iz neke daleke prošlosti i nekim našim precima koji su nekada nešto stvarali a mi sada  obistinili. I hvala na ovom prekrasnom daru”.

 

 

Piše: Kristina Mendeš

 

 

Facebook Komentari