Svijet Vijesti

Uskrs je pobjeda nad smrću i poruka da živimo i nakon nje

Najveći i najvažniji kršćanski blagdan je Uskrs kojim se obilježava Kristova pobjeda nad smrću i novi život za sve vjernike. No ove godine je potpuno drugačiji od onih na koje smo navikli. Uskrs je blagdan sreće, zajedništva i novog života.

Uskrs je prvi kršćanski blagdan koji se slavi još od apostolskih vremena, a njime obilježavamo Isusovo uskrsnuće kojeg je Bog uskrisio treći dan od mučeničke smrti na križu. U ranim počecima slavio se svake nedjelje, a od drugog stoljeća slavi se jedanput na godinu.

Za razliku od Božića, Uskrs se ne veže uz datum u godini nego je utemeljen na lunarnom kalendaru i obilježava se 40. dana od Pepelnice u razdoblju koje se naziva Korizmom. Vjernici u tom razdoblju poste i sjećaju se krsnih obećanja i pokore. Upravo zbog toga se tijekom Korizme odriču nekih malih užitaka ili slabosti.

Od 16. stoljeća se mijenja računanje datuma Uskrsa u istočnoj i zapadnoj crkvi, pa tako u zapadnom kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi u nedjelju između 22. ožujka i 25. travnja, dok je u istočnom kršćanstvu to između 4. travnja i 8. svibnja.

foto: Dreamstime

Smisao Uskrsa kao najvećeg kršćanskog blagdana leži u činjenici da je Isus svojom smrću čovječanstvo oslobodio od grijeha i omogućio nam pristup u novi, vječni život. Čovjek ne prestaje postojati nakon smrti, nego nastavlja živjeti u Božjoj blizini.

Podrijetlo blagdana je u Pashi, blagdanu kojim Židovi slave čudesna Božja djela čiji je vrhunac izlazak Izraelaca iz egipatskog ropstva. Kršćani se naslanjaju na tu tradiciju Isusovim izlaskom iz smrti. Uskrs je također jedini blagdan koji ima produženo slavlje te se nastavlja Uskrsnim ponedjeljkom kojeg često zovu “drugim danom Uskrsa”.

 

 

Facebook Komentari