BiH Vijesti

Utvrđene su činjenice o prijevari s respiratorima: “Netko” je počinio ozbiljan kriminal

Odbor za utvrđivanje činjenica o nabavci 100 respiratora iz Narodne Republike Kine koji su plaćeni 10,5 milijuna KM izradio je svoj izvještaj koji će sljedećega tjedna biti pred zastupnicima Parlamenta FBiH. Odbor je, kako mu i sam naziv kaže, pokušao utvrditi neosporne činjenice koje su do sada poznate o nabavci respiratora koji su se kasnije pokazali gotovo pa neupotrebljivima.

Na osnovu prikupljenih informacija i rasprave, Odbor je utvrdio činjenice koje donosimo u nastavku.

Federalni stožer civilne zaštite je na sjednici održanoj 1. travnja 2020. godine odobrio Federalnoj upravi civilne zaštite iznos od 7.000.000,00 KM za nabavku medicinske opreme i materijala, u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije prouzročene pojavom korona virusa, bez navođenja bilo kakve specifikacije o kakvoj se opremi radi, sa razliku o prethodnih sličnih odluka gdje se navodila i okvirna cijena. Na sva pitanja Odbora zapovjednica Federalnog stožera civilne zaštite, zamjenica premijera Vlade Federacije BiH i ministrica financija Jelka Miličević odgovorila je da nije upoznata. Pojednostavljeno kazano – sve se događalo „iza leđa“ ministrice Miličević.

Zapovjednica Stožera civilne zaštite je izričita da Federalni stožer nije donio nikakvu odluku o nabavci spornih respiratora, a u Odluci Stožera od 1. travnja koja je dostavljena Odboru u točki 1. navodi se da se Federalnoj upravi civilne zaštite odobrava da izvrši nabavku materijala i opreme iz sredstva posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u ukupnom iznosu od 7.000.000,00 KM bez navođenja o kojoj vrsi opreme se radi, za razliku od svih prethodnih odluka Stožera gdje se okvirno navode sredstva i mogući troškovi. Naprijed spomenuta Odluka je potpisana „za zapovjednicu Stožera“ Jelku Miličević.

Vlada Federacije BiH je na svojoj sjednici održanoj 2. travnja 2020. godine dala prethodnu suglasnost Federalnom stožeru civilne zaštite na utrošak 7.000.000,00 KM za nabavku medicinske opreme. I Vlada Federacije BiH je kao i Federalni stožer civilne zaštite, za razliku od prethodnim  sličnih odluka, propustila navesti za koju opremu i materijal se planira utrošiti tih 7.000.000,00 KM, Na istoj sjednici Vlada Federacije BiH je donijela odluku da se Federalnoj upravi civilne zaštite iz tekuće rezerve Vlade prebaci 4.950.000,00 KM u svrhu nabavke sredstva i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije izazvane korona virusom, ponovo se navodeći o kojim sredstvima se radi, za razliku od prethodnih sličnih odluka.

Potom je Federalna uprava civilne zaštite 3. travnja sklopila ugovor o kupoprodaji roba sa F.H. Srebrena malina d.o.o. za nabavku 100 respiratora ACM812A sa odgovarajućim rokovima isporuke.

80 od ukupno 100 kupljenih respiratora pristiže na carinsku ispostavu sarajevskog aerodroma dana 25. travnja, a preostalih 20 respiratora isporučeno je tek naknadno, i to dana 27. svibnja.

F.H. Srebrena malina d.o.o. u trenutku sklapanja ugovora o kupoprodaji roba čiji predmet su invazivni respiratori ACM812A (100 komada), nije imala odobrenje za promet medicinskim sredstvima i lijekovima niti odobrenje za interventni uvoz, te je tek naknadno podnijela odgovarajuće zahtjeve i dokumentaciju Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

F.H Srebrena malina d.o.o. je zahtjev za upis u registar firmi koje se bave uvozom i pometom medicinskih sredstava i opreme podnijela dana 23. travnja kao i zahtjev za interventni uvoz, a suglasnost Agencije sa lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine, na zahtjev Federalne uprave civilne zaštite o potrebi interventnog uvoza, i na osnovu dokumentacije koja je propisana pravilnikom, izdana je dana 27. travnja (dakle, kada su respiratori već bili plaćeni, i 80 od 100 poručenih bili su na carinskom terminalu aerodroma u Sarajevu). Iz navedenog je jasno vidljivo da je Federalna uprava civilne zaštite u momentu sklapanja ugovora, sklopila ugovor sa firmom koja nije imala nikakvu zakonsku osnovu za uvoz medicinske opreme i promet medicinskom opremom.

Iz odgovora Federalnog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, vidljivo je da Krizni stožer federalnog ministarstva zdravstva dana 25. ožujka napravio plan potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove uključene u kontrolu, prevenciju i liječenje Covida 19, gdje je specificirana i potreba za 300 „respiratora sa pratećom opremom za odrasle i djecu“. U daljem toku nabavke pometnutih respiratora, Federalno ministarstvo zdravstva nije konsultirano.

Prilikom poziva za nabavku respiratora, Federalna uprava civilne zaštite se vodila isključivo ovim dokumentom, i nijedan stručni pojedinac ili tim nije napravio tehničke karakteristike potrebnih respiratora, kako je to uobičajeno u javnim nabavkama, bilo da se radi o redovnom ili hitnom postupku.

Iz odgovora Federalnog stožera civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite kažu da je navodno bilo 9 ponuda za nabavku traženih respiratora, uključujući ponudu firme F.H. Srebrena malina d.o.o., ali v. d. direktora Federalne uprave civilne zaštite nije mogao dati na uvid fotokopije niti jedne ponude, uključujući izabranog ponuđača, jer ih nema protokoliranih u upravi i on osobno ih nije vidio. Iz sredstava javnog informiranja u javnosti su se spominjali i tipovi respiratora HCV003 koji su, prema informacijama dostupnim na internetu, predviđeni za rad u intenzivnoj njezi bolnica, ali se iz dostupne dokumentacije dostavljene od organa Federacije BiH, ovaj tip respiratora nigdje ne spominje.

Prema informaciji instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, po tehničkim karakteristikama koje su im dostavljene na uvid, uvezeni respiratori se mogu koristiti u širokom spektru potreba u transportnim sredstvima, kod postoperativnih oživljavanja, utapanja, toksikoza, strujnih udara, naglih prekida rada srca i disanja. Iz tehničke dokumentacije koja je Odboru dostupna putem interneta, također se navodi da su respiratori namijenjeni za prvu pomoć u sličnim situacijama kako to navodi Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, bez navođenja mogućnosti upotrebe za liječenje u jedinicama intenzivne njege bolnice. Institut za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine će svoj njihovu tehničku dokumentaciju koja se nalazi uz svaki stroj. Obzirom na specifičnu situaciju da se trenutno vodi paralelna sudska istraga, Odbor nije bio u mogućnosti osigurati Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine pristup ovoj dokumentaciji i strojevima, te se zadovoljio dobivenim odgovorom.

Inače, zbog kriminala vezanog za uvoz sto bezvrijednih respiratora iz Kine vodi se sudski proces protiv predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića, direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika tvrtke Srebrena Malina Fikreta Hodžića.

J. Gudelj / A. Isić / Dnevnik.ba

Facebook Komentari