UŽAS, OVAKO DANAS IZGLEDA SREDIŠTE TUZLE
BiH

UŽAS, OVAKO DANAS IZGLEDA SREDIŠTE TUZLE

Tuzlaci su ogorčeni na vlast jer je problem s migrantima doveo do toga da se ne mogu slobodno kretati

Na putu do Unsko-sanskog kantona i dalje prema zemljama EU-a, migranti se suočavaju s mnogim problemima. Tuzla je jedna od stanica gdje svakodnevno dolazi više od stotinu migranata. Svi su u teškom psihofizičkom stanju.

-Idem dalje, ne ostajem ovdje. Ovdje nema ničeg, nema vode, hrane, nema ničeg. Hoću u Francusku, kaže 15-godišnji Amar iz Palestine. U Tuzlu je došao prije nekoliko dana. Kaže, čeka grupu prijatelja koji trebaju doći iz Srbije.

-Krenuli smo zajedno prije dva mjeseca iz Palestine. Hoćemo samo dalje, ali teško je i prijevoz pronaći do Bihaća, kontroliraju nas u vlaku i autobusu pa nas vrate natrag kaže Amar. U Bihaću i Velikoj Kladuši u to vrijeme svakog trenutka prijeti izbijanje humanitarne katastrofa. Ipak, brojni migranti stižu u Tuzlu iz Srbije kako bi se dalje prebacili do Unsko-sanskog kantona. Nekoliko stotina migranata svakog dana boravi na otvorenom u autobusnoj stanici u Tuzli. Prepušteni su sami sebi. Na desetine migranata koji leže na betonu, bez vode, bilo kakvih sanitarnih uvjeta, svakodnevna su slika ovog grada.

Izvor: net.hr

Facebook Komentari

Oznake