Zadnji transkript nestalog kapetana Hrvata: "Valovi su visoki 10 metara"
Crna Kronika

ZADNJI TRANSKRIPT NESTALOG HRVATSKOG KAPETANA: “VALOVI SU VISOKI 10 METARA”

Francuska brodarska tvrtka Bourbon prije dva dana objavila je da je iz mora izvučeno četvrto tijelo člana posade potonulog broda Bourbon Rhode. Riječ je o brodu kojim je upravljao Dino Miškić, kapetan iz Hrvatske. Za njim se još uvijek traga.

Havarija se dogodila 26. rujna u vodama Martinika. Rezultat intenzivne i višednevne potrage su trojica spašenih, četvorica mrtvih i sedmorica nestalih članova posade, među kojima je i Šibenčanin Dino Miškić.

Iz dana u dan stižu informacije o tome što se događalo tog kobnog 26. rujna, a portal Dalmacija Danas sada je objavio transkript razgovora kapetana pred samu havariju.

Kolega kapetana objavio transkript, kaže da mu je dosta da se skriva istina

Transkript je redakcijama portala Dalmacija Danas i Morski.hr dostavio jedan Dinov kolega koji je želio ostati anoniman. Trenutno je, kaže, izvan Europe, a transkript je dobio povjerljivim kanalima.

Kaže da se ne slaže sa skrivanjem istine pa je stoga pustio transkript za koji tvrdi da je autentičan. Izvor koji je medijima dostavio transkript je kapetan već nekoliko godina, a trenutno radi kao inspektor na brodovima. S Dinom je radio jedno vrijeme u Nigeriji na offshore brodovima.

Transkript je zasigurno potekao s firme koja je bila u dopisu s Marlinkom (SSAS). Netko iz Bourbona je to proslijedio na aplikaciju WhatsApp, priča uvodno sugovornik koji u nastavku detaljno i stručno pojašnjava dramatičnu komunikaciju koja je uslijedila između hrvatskog kapetana s matičnom kompanijom.

U komunikaciji se vidi da je kapetan upozorio kompaniju na ono što se događa i zatražio hitnu pomoć. No, brod koji im je trebao pomoći, a za koji se kapetan još raspitivao tijekom razgovora, nije stigao.

LRIT (Long Range Identification and Tracking) sistem potvrđuje poziciju broda u 09.48 (ovo je automatska poruka sistema).

U 09.57 ponovno poruka da tonu s pozicijom, uz dodatak da nitko nije ozlijeđen, ali da im motori više ne rade i da je sve pogašeno (komunikacija se obavlja uz pomoć baterija koje opskrbljuju sistem).

Sva se posada skupila i spremna je za napuštanje broda, ali ne mogu baciti splavove zbog velikih valova od 10 metara ili više.

U 10.52, skoro sat poslije, govori da ne mogu više ispumpavati vodu, dok ih iz kompanije pitaju da potvrdi radi li pomoćni generator koji inače brod opskrbljuje strujom u slučaju nužde.

U 11.11 kompanija čiji je SSI EXCELLENT javlja Bourbon Rhodeu da su ga preusmjerili prema distress lokaciji.

U 11.35 traže od Dina da im potvrdi koji dijelovi broda su poplavljeni.

Odgovor od Dina stiže 11 minuta kasnije, da su poplavljeni zadnji dio strojarnice, točnije kormilarnica (Z-drive compartment).

U 11.54 Dino potvrđuje je li kormilarnica izolirana vodonepropusnom pregradom (kojih uzgred mora biti na svakom brodu po SOLAS-u).

Ponovno ga pitaju da im otkrije odakle točno more prodire u brod i je li je strojarnica također izolirana vodonepropusnom pregradom (vratima koja se zatvaraju lokalno, a i s komandnog mosta).

Točno u 12 sati Dino ih pita kad točno stiže brod koji im je krenuo u pomoć, a već poslije 5 minuta kaže da nivo vode u brodu raste.

U 12.28 stiže nova poruka da su kormilarnica i strojarnica izolirani vodonepropusnim pregradama, ali da voda i dalje raste (što je bila i posljednja poruka s broda).

U 12.41 ga pitaju da im potvrdi radi li bilo koji od generatora, ali poruka nije stigla do broda.

Ponovno u 13.32 traže od njega da održava komunikaciju i da ih izvještava svakih 15 minuta, ali ni ta poruka nije primljena, tj. dostavljena na brod.

U 13.44 Bourbon traži od Marlinka (Operatera) da kontaktira brod, ali bez uspjeha.

U 16.10 Marlink potvrđuje da im je terminal nedostupan.

Tek nakon toga u 17.27 odlučuju kontaktirati obitelji posade broda.

Komunikacija uvedena nakon napada na blizance

Smatram da je transkript sto posto autentičan, jer to je Ship Security Alert sistem koji je uveden nakon rušenja Blizanaca u New Yorku 11. rujna, po tom International Ship Security Facility kodu koji služi za slučajeve ugroze, ali uglavnom za piratske napade, jer ima i drugih uređaja koji šalju signal da je brod u nevolji. On je slao poruke samo s tog uređaja zato što ostali vjerojatno u tom trenutku nisu radili kad se čekao onaj posljednji trenutak za napuštanje broda.

Uvijek se čeka posljednji trenutak. Cijela posada na brodu radi što god može da se spasi brod, ako ne može onda kapetan daje osobno na razglas zapovijed za napuštanje broda i bježi se s broda. Kad je ta zapovijed došla, oni su vjerojatno vidjeli da oni ne mogu baciti te splavove za spašavanje, jer motori već nisu radili, more je već brod okrenulo bočno i valjao se s jedne na drugu stranu, valovi su ga prelijevali s jedne na drugu stranu i nemoguće je bilo te splavove lansirati.

Izvor: Dnevnik.ba

Facebook Komentari