Brčko

Završena 57. i počela 58. redovita sjednica Skupštine Brčko distrikta

Nakon razmatranja više izvješća o reviziji financijskog poslovanja odjela i institucija Brčko distrikta BiH u 2018. godini završena je 57. redovita sjednica Skupštine, nakon koje je u srijedu, 15. siječnja 2020. godine počela 58. sjednica.

Nova redovita sjednica Skupštine počela je svečanom izjavom novoimenovanog voditelja Odjela za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Akifa Pezerovića, koji je dužnost preuzeo 9. siječnja 2020. godine.

S ciljem olakšavanja registracije i poslovanja trgovačkih subjekata u Brčko distriktu uspostavljanjem poslovanja na jednom mjestu zastupnici su u prvom čitanju usvojili izmjene i dopune više zakona. Usvojene su izmjene i dopune Zakona o klasifikaciji djelatnosti, Zakona o poduzećima, Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, Zakona o trgovini, Zakona o turističkoj djelatnosti i Zakona o administrativnim pristojbama.

Razmatran je i u prvom čitanju usvojen Nacrt zakona o elektroničkom poslovanju i Nacrt zakona o elektroničkom potpisu kao i Nacrt zakona o Poreznoj upravi. Govoreći o razlozima i potrebi donošenja novog zakona Miodrag Trifković, ravnatelj Porezne uprave rekao je da je važeći zakon donesen 2002. godine i da je do sada pretrpio devet izmjena.

Strategija razvitka javnih financija koju je usvojila Vlada predviđa inovirani zakon o Poreznoj upravi što se ne može osigurati izmjenama i dopunama zbog čega smo pripremili potpuno nov zakon. Riječ je o općem zakonu koji propisuje prava i obveze ove institucije, zaposlenih kao i poreznih obveznika i  bit će usuglašen s  direktivama Europske unije i entitetskim propisima. Izuzev toga, Porezna uprava je kroz registraciju poreznih obveznika, zajedno sa Osnovnim sudom, uključena u projekt jednošalterskog sustava koji skraćuje rokove i ukida određene naknade – rekao je Trifković. Skupština je odlučila da se o Nacrtu zakona o Poreznoj upravi održi stručna javna rasprava koja je zakazana za 23. siječnja 2020. godine u 16 sati.

U prvom čitanju je usvojen i Prijedlog zakona o registraciji poslovnih subjekata kao i Prijedlog zakona o sudskim pristojbama u Brčko distriktu BiH.

Zastupnici su razmatrali Izvješće o provedbi inicijalne fiskalizacije prema kome je do 13. siječnja ove godine registrirano 2 939 aktivnih fiskalnih uređaja preko kojih je evidentirano oko 15 milijuna računa i promet od  milijardu 645 milijuna KM.  Odloženo je razmatranje i usvajanje Nacrta zakona o izmjeni Zakona o fiskalnim sustavima na prijedlog skupine zastupnika, kao i nacrti zakona o dopuni ovog zakona koje su predložili zastupnik Uroš Vojnović kao i Klub zastupnika Socijalističke partije.

Nakon razmatranja i usvajanja Nacrta zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi sjednica je sinoć prekinuta i bit će nastavljena razmatranjem tridesetak preostalih točaka utvrđenog dnevnog reda.

Facebook Komentari